Tirsdag ettermiddag hadde den ferske sentralbanksjefen Jerome Powell i USA sin første opptreden i Kongressen.

Da Powell la frem sitt syn på pengepolitikken og svarte på spørsmål, var «alles» ører spisset. Sjefen for Federal Reserve (Fed) blir ofte omtalt som én av landets mektigste.

I talen tegnet Powell et positivt bilde av økonomien. Fed-sjefen uttalte at motvinden økonomien har hatt i årene etter finanskrisen har snudd til medvind, og at han venter flere rentehevinger i tiden fremover.

Onsdag morgen har markedsaktørene hatt god tid til å fordøye signalene.

– Powell sa at han ville søke å balansere risikoen for overoppheting av økonomien mot å få inflasjonen opp til to prosent på varig basis, påpeker seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i sin morgenrapport.

– Denne formuleringen viser at Fed nå ser for seg at farten i økonomien må bremses, noe som indikerer at pengepolitikken etter hvert må bli innstrammende, skriver han.

Fire rentehevinger

Helt siden finanskrisen har sentralbankene ført en politikk med lave renter og såkalte kvantitative lettelser, det vil si enorme pengebeløp som pumpes inn i økonomiene. Nå er bildet i ferd med å normaliseres, men det er knyttet stor spenning til akkurat hvor raskt den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) og andre sentralbanker vil gå frem.

Markedet har allerede priset inn tre rentehevinger i USA i år, noe også Fed signaliserte i desember.

Neste rentemøte er 21. mars. I tirsdagens spørsmålsrunde uttalte Powell at han siden desember hadde fått et enda mer positivt syn på økonomien.

Mye tyder på at det samme også gjelder andre medlemmer av FOMC (sentralbankens pengepolitiske komité red anm.), noe som tilsier at rentebanen vil bli oppjustert til å indikere fire hevinger i år, skriver Magnussen.

Det amerikanske aksjemarkedet endte ned tirsdag. Nordea Markets hadde allerede før talen oppdatert sin prognose til fire renteøkninger i USA år.

– Markedet trakk slutningen at sannsynligheten for flere renteøkninger enn det Fed hittil har kommunisert er økt, heter det i morgenrapporten til meglerhuset onsdag.

– Her lukter det sterkt en oppjustering av renteprognosen i mars til fire økninger i år, skriver Nordea Markets.

Lange renter steg

Lange renter steg etter Powells tale.

– Det vet vi at aksjemarkedet ikke er veldig begeistret for, påpeker Nordea Markets.

I forrige uke falt indeksene etter at renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid steg til 2,95 prosent – det høyeste nivået på fire år. Tirsdag steg renten fra rundt 2,86 prosent til 2,90 prosent.

Det er gått noen uker siden et kraftig, globalt børsfall ble utløst av større lønnsvekst enn ventet i USA – og forventninger om at dette ville gi inflasjon og høyere rentenivå.

Den brede indeksen S&P 500 er nå 4,48 prosent fra toppen 26. januar.(Vilkår)

Christian Ringnes om Hagens kunstkjøp: – Jeg er helt sikker på at det kunne passet på Ekeberg
Christian Ringnes åpner for å plassere Stein Erik Hagens selvlysende tre i Ekebergparken.
01:26
Publisert: