Meglerhuset DNB Markets har lenge vært bankgiganten DNBs største pengemaskin og er en viktig bidragsyter til konsernets bunnlinje.
DNB-sjef Rune Bjerke har tidligere gitt klar beskjed om at han kun er fornøyd dersom DNB Markets leverer et overskudd før utlånstap og skatt på minst én milliard kroner i kvartalet.
Det er et ganske hårete mål, men DNB Markets-sjef Ottar Ertzeid har ofte vist en imponerende evne til å dra meglerhuset i mål.
Jeg tror den milliarden var myntet på et annet marked
Men i 2018 har det gått trått for DNB Markets og i årets siste kvartal leverer meglerhuset et resultat før utlånstap og skatt på 619 millioner kroner. Dermed bommer Ertzeid med nær 380 millioner kroner på milliardmålet.
Kvartalet er like fullt noe bedre enn foregående kvartal da Ertzeid bommet med hele 546 millioner kroner.
Bommer grovt
DNB Markets har dermed bommet på milliardmålet i tre av årets fire kvartaler i 2018. I løpet av året har meglerhuset levert et samlet resultat før utlånstap og skatt på 2,8 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder mindre enn kravet.
I fjerde kvartal 2017 var DNB Markets svært nær ved å nå milliardmålet.
– Ottar bommet på målet i fjerde kvartal med nesten 60 millioner kroner. Men for hele året er han godt innenfor. Så derfor: «You are fine», sa Bjerke den gang.
For hele 2017 hadde meglerhuset et resultat før utlånstap og skatt på 4,08 milliarder kroner.
– 2018 var året som ble bedre enn mange hadde fryktet, sier DNB-sjef Rune Bjerke i en børsmelding torsdag.
Han peker på de betydelige svingningene i de internasjonale finansmarkedene, som blant annet ga seg utslag i et bratt børsfall på slutten av fjerde kvartal.
Kan være historie
DNB Markets løfter seg betydelig i fjerde kvartal etter aktivitetstørken som fra sommeren i fjor rammet en samlet meglerbransje. Resultatene er imidlertid en skygge av tidligere dager, da meglervirksomheten var ventet å bidra til resultatet med en milliard kroner i kvartalet.
Bakteppet er strukturelle endringer som har barbert tradingvirksomheten, en historisk større bidragsyter. Dette rammer ikke bare DNB, men hele bransjen, som også varslet av Goldman Sachs og Société Générale torsdag.
Finansdirektør Kjerstin Braathen i DNB tror ikke man vil komme tilbake til tidligere nivåer med det første.
– Jeg tror den milliarden var myntet på et annet marked, sier hun til DN.
På den annen side vokser inntektene sterkt fra nye områder, som salg av analyser, samtidig som at DNB tar ut synergier ved i større grad å spille på tvers av virksomheten.
– Det gjør banken i stand til å strukturere og garantere finansiering for store kunder, som DNB selger ut deler av i markedet etterpå, sier Braathen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.