Wall Street opplevde sitt største børsfall på to måneder tirsdag. Samtlige nøkkelindekser var ned over tre prosent, ledet av teknologibørsen Nasdaq, som falt 3,8 prosent.

Bakteppet er økt bekymring for svakere vekst i verdensøkonomien.

Meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets mener nedgangen i USA, og fall i lange amerikanske renter, er mer teknisk drevet enn grunnet i fundamentale forhold.

– Vi er vel ikke så bekymret som man kan få inntrykk av når man ser på hvordan disse aksjemarkedene stengte i USA i går kveld, sier Breivik til DN.

Resesjonsfrykt

Mandag kveld ble rentekurven negativ i USA for første gang siden før finanskrisen.

Når rentekurven blir negativ, betyr det at de korte rentene er høyere enn de lange. Med andre ord tror rentemarkedet at renten vil falle fremover, noe som sjelden skjer når det går bra med økonomien.

Tirsdag kveld forverret situasjonen i rentemarkedet seg, sett i lys av denne tolkningen.

Amerikanske tiårsrenter var ned 1,8 prosent til 2,92 prosent – det laveste nivået på tre måneder. Også de korte rentene falt, men ikke like mye. Amerikanske toårsrenter var kun ned 0,3 prosent, noe som betyr at rentekurven er i ferd med å flate ut enda mer.

«Kanonsterk»

Breivik påpeker at amerikanske tiårige og toårige renter er de viktigste å følge med på som historisk ledende indikatorer for økonomien. Når de korte rentene går lavere enn de lange, har dette «krysset» tradisjonelt indikert starten på resesjon.

– Vi må følge med, og vi er fullstendig klar over dette med rentekurven, og er veldig opptatt av det, men vi må bare gjøre oppmerksom på at når det eventuelt inntreffer så tar det også litt tid før da markedene begynner å falle og økonomien går inn i en resesjon, sier han.

DNB Markets tror fallet i tiårsrenten er av mer tekniske årsaker enn fundamentale årsaker. Breivik viser til at tiåringen falt gjennom tre prosent, «et stort nivå», og den falt igjennom 200 dagers glidende snitt.

– De makrotallene vi får fra USA indikerer fortsatt vekst, sier Breivik.

Saken fortsetter under bildet

Kristian Tunaal, forvalter i Alfred Berg.
Kristian Tunaal, forvalter i Alfred Berg. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Han støttes av forvalter Kristian Tunaal i kapitalforvalteren Alfred Berg.

– ISM-indeksen, som er de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks, er på kanonsterke nivåer, sier Tunaal.

«Endret retorikk»

Breivik minner også om at den amerikanske tiåringen har vært shortet, der investorer har spekulert i at lange amerikanske renter ville stige.

Fed-sjef Jerome Powells tale i forrige uke, der han antydet at amerikanske renter var i nærheten av en rentetopp, endret på dette, mener han.

– Etter Powells tale er disse posisjonene blitt reversert, som igjen har forårsaket fallet i rentekurven, sier meglersjefen.

Han støttes av sjefstrateg Lars Mouland i Nordea Markets.

«Vi tror rentefallet snarere er en reaksjon på at den amerikanske sentralbanken har endret sin retorikk», skriver Mouland i morgenrapporten onsdag.

Venter «sprett»

Breivik mener også fokuseringen på den amerikanske femåringen, der renten tirsdag gikk lavere enn toåringen, blir feil.

DNB-megleren tror markedet like godt kan ta seg opp igjen.

– Jeg tror man får en sprett i dette markedet. Om man ser på aksjer som har falt mest, så er det gjerne sykliske aksjer, materialer, og aksjer eksponert mot global makro og handel. Det var jo også en del positive nyheter ut fra Kina i dag og igjennom natten, sier Breivik.

Børsfallet i USA tirsdag ble også påvirket av usikkerhet rundt «våpenhvilen» i handelskonflikten mellom USA og Kina etter det som ble betegnet som dobbeltkommunikasjon fra amerikansk og kinesisk hold.

USA-president Donald Trump bidro til forvirringen gjennom sine meldinger på Twitter.

Kina bekrefter

Onsdag melder imidlertid Kina at landet er sikkert på at det kan nå en avtale med USA, ifølge TDN Finans.

Det kinesiske handelsdepartementet skriver i en oppdatering onsdag at Kina vil jobbe raskt for å implementere spesifikke saker som det allerede er enighet om, ettersom begge sider «aktivt fremmer forhandlingsarbeidet innen 90 dager i samsvar med en klar tidsplan og veikart», ifølge Reuters.

«Vi er trygg på implementeringen», skriver handelsdepartementet, og beskriver de seneste bilaterale samtalene som «veldig suksessfulle».

Kinesiske myndigheter har også begynt forberedelsene for å gjenstarte importen av soyabønner og flytende naturgass fra USA, ifølge TDN Finans.

– Det er vel heller sånn at Kina fra offisielt hold bekrefter at de også er positive til dette, noe som igjen er en bekreftelse på at samtalene med Trump er reelle, sier Breivik.

«Sterkt bilde»

Amerikanske myndigheter hedrer nylig avdøde, tidligere president, George H.W. Bush, med utsette de fleste offentliggjøringer av amerikanske nøkkeltall til torsdag, samtidig som amerikanske børser holder stengt onsdag.

I løpet av kvelden onsdag offentliggjøres imidlertid Den amerikanske sentralbankens oppdatering på tilstanden i amerikansk økonomi, den såkalte «Beige Book», som utgis åtte ganger i året.

Sjefstrateg Lars Mouland i Nordea Markets venter positive nyheter.

«Undersøkelsen har de siste månedene malt et svært sterkt bilde av amerikansk økonomi og vi tror dette fortsetter i dag», skriver han i morgenrapporten.

Oslo Børs svekker seg markert i den første timen etter åpning onsdag, men har hentet seg noe inn igjen. Hovedindeksen er ned rundt 1,5 prosent hittil.

Dette skal du aldri gjøre med en god kniv
Karbonstål eller rustfritt? Hva med en slipestein til 16.000 kroner? Gasellebedriften Skarpekniver og vinneren av World Sushi Cup, Vladimir Pak, gir deg gode råd for kjøp og bruk av skikkelige kjøkkenkniver.
02:34
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.