På finansdirektør Ottar Ertzeids avskjedsfest legger DNB frem et kvartalsregnskap med 14,3 milliarder kroner i totale inntekter. Det gir et resultat før skatt på 8,8 milliarder kroner og en bunnlinje på 6,9 milliarder kroner.

I åpningsminuttene på Oslo Børs torsdag morgen kastet investorene seg over bankaksjen. De siste tre månedene er DNBs aksjekurs blitt løftet 20 prosent, men det forhindret at enda flere ville ha aksjen. Etter fem minutter var kursen opp over to prosent. Med det økte bankens børsverdi med ni milliarder kroner.

Analytikerne ventet på forhånd et solid regnskap, fritt for store negative hendelser, men heller ingen store rekorder. Utlånsføringen virker å være av den symbolske arten, med pene 200 millioner kroner i en tilbakeføring. Da nyhetsbyrået TDN Direkt tidligere denne uken loddet stemningen blant 16 aksjeanalytikere, ventet de at de samlede inntektene ville ende på nær 13,8 milliarder kroner.

Dette estimatet overgås med 7 prosent, og bidrar til at overskuddet før skatt ender på nær hele 8,8 milliarder kroner. Her slås forventningene med 17 prosent. Og overskuddet som etter skatt ender på 6,9 milliarder kroner, er noe bankens ledelse selv liker å fremheve som en rekord i et tredje kvartal. Overskuddet gir igjen grobunn for å betale ut utbyttet for 2020, på ni kroner per aksje, allerede til uken.

– DNB opplever en sterk utvikling på alle områder i banken, og kombinert med vår solide portefølje har vi et veldig godt utgangspunkt for videre vekst og for utbetaling av utbytte, uttaler DNB-sjef Kjerstin Braathen i børsmeldingen torsdag morgen.

Boliglånskundene har vunnet – til nå

Fra fjorårsvinteren – det siste kvartalet forut for korona – hadde renteinntjeningen falt med én milliard til 9,4 milliarder kroner i sommer. Dette er det største inntektsbidraget i banken, og her er det vært press siden rentekuttene ved påsketider i fjor.

Banken har i samme periode økt utlånene med 4,7 prosent til boligeierne. Dette er langt i fra en markedsvinners takt, men internt i Norges største bankkonsern er det tydelig hvem som vinner. For ettersom banken har et stabilt utlånsvolum på totalen, er det boliglånskundene som har kommet best ut av marginpresset. Boligkjøperne har fått ta opp stadig mer lån, men til en billigere penge.

Med høstens renteøkninger i markedet, sist ut med Danske Banks 0,25 prosentpoeng denne uken, venter analytikerkorpset at DNBs nedadgående inntjeningstrend på renter skal snu. Blant ekspertene TDN Direkt snakket med tidligere denne uken, ble det anslått at DNB vil oppnå en renteinntjening drøyt 38 milliarder kroner i år. Denne inntekten er ventet å øke med ti prosent neste år, og bli 16 prosent høyere i 2022. Og bankens regning sendes trolig til boliglånskundene.

Mye tyder på at banken vil overgå disse estimatene, da renteinntjeningen etter ni måneder er på over 32 milliarder kroner. Med dagens marsjtakt ender dette tallet over 40 milliarder i år.

For to uker siden meldte Konkurransetilsynet for andre gang at det fortsatt vurderer DNBs forsøk på å kjøpe Sbanken. Myndighetene ser ikke at DNB foreløpig har kommet opp med gode nok forslag for å fjerne bekymringen knyttet til DNBs og Sbankens kombinerte størrelse innen fondsdistribusjon. Da avgjørelsen ble utsatt tidligere denne måneden, het det at fristen nå er 28. oktober. Torsdag uttaler Braathen at banken har lagt frem forslag til tiltak, og avventer myndighetenes avgjørelse.

Smekkfull bankbok

Etter en solid kursoppgang på Oslo Børs er de 27 analytikerne som inngår i Bloombergs oversikt jevnt fordelt når det gjelder anbefalinger om DNB-aksjen. Noen dem trigges av utbyttepotensialet i banken, for i høst opphevet myndighetene koronabestemmelsene som gjaldt bankenes muligheter til å betale utbytte. Og det kan aksjonærene glede seg over.

Den innerste delen av DNBs bankhvelv, der DNB oppbevarer egenkapitalen, er sprengfull. Sammenlignet med den risikofylte balansen utgjorde bankenes rene kjernekapital 19,2 prosent, da banken rapporterte regnskap i sommer. Dette inkluderte 50 prosent av overskuddet, og var justert for planlagte utbytter.

Det er denne egenkapitalen som Braathen vil trimme gjennom kjøp av Sbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.