– Vi har kuttet rentene våre to ganger de siste ti dagene, og det er en helt ekstraordinær situasjon i Norge. Dato for når renteendringen trer i kraft er viktig for mange av kundene våre i situasjonen vi nå står i, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB, i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

DNB har de siste dagene prøvd å finne tekniske løsninger for å fremskynde de to rentekuttene. Vi har enda ikke løsningen helt klar, men vi skal sørge for at de to rentekuttene gjelder fra senest 5. april, skriver banken i meldingen.

- Hver dag snakker rådgiverne våre med tusenvis av kunder som har kommet i en vanskelig situasjon. Vi prøver så godt vi kan å hjelpe alle, med for eksempel avdragsfrihet og andre tiltak. Vi ber om at kundene våre som lurer på hvilken rente de får, nå venter til de får det endelige brevet fra oss før dere kontakter oss med spørsmål, sier Blekeli Spiten.

Ut på ettermiddagen tirsdag melder også Nordea at de senker renten tidligere enn varslet.

I løpet av den siste uken har Nordea varslet kutt i utlåns- og innskuddsrentene. De nye satsene for utlån fremskyndes, og vil iverksettes så snart det vil være teknisk mulig, skriver banken i en pressemelding.

Rentesatsen på flytende boliglån vil, som tidligere varslet, senkes med inntil 0,85 prosentpoeng, opplyses det.

– Vi har i løpet av de siste dagene fått mange tilbakemeldinger fra våre kunder, og dette er noe vi tar på alvor. Vi ønsker å bidra i den alvorlige situasjonen knyttet til utbrudd av koronavirus, og fremskynder nå iverksettelsen av de nye satsene på våre boliglån, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

Fått kritikk

Norges største bank har de siste ukene vært under press fra flere hold. Grunnen har vært at DNBs rentekutt etter planen ikke skulle komme før i mai, til tross for at Norges Bank de siste ukene har kuttet styringsrenten med til sammen 1,25 prosentpoeng. Flere banker rundt om i landet har de siste dagene kunngjort at de senker rentene sine umiddelbart.

sosiale medier har kritikken haglet mot DNB, og søndag uttalte Handelshøyskolen BI-professor Hilde C. Bjørnland til DN at hun er skuffet over at kuttet ikke kommer raskere.

– Det er fint at de kutter renten, men det er skuffende at de ikke gjør dette før i mai. Vi står trolig foran en global resesjon, og da er det overraskende at de formulerer seg som om alt er normalt. Nå må bankene vise samfunnsansvar. De kunne kuttet med en gang, sa Bjørnland.

«Forventer bidrag til dugnaden»

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, sa til DN mandag at det er viktig at bankene stiller opp og kutter renten raskt.

– Rentenedsettelsen fra Norges Bank er gjort for å trygge økonomien og dempe skadene på samfunnet. Da må bankene følge opp. Det kan man se på som en del av dugnaden man snakker om. Publikum forventer et bidrag til den dugnaden.

Han er ikke negativ til avdragsfrie lån – så lenge det er midlertidig.

Jensen er imidlertid i tvil om det er en god forklaring fra bankene at de må prioritere å hjelpe kunder med avdragsfrie lån fremfor tidligere rentekutt.

– Bankene har lang erfaring med avdragsfrihet. Det er rutiner for avdragsfrihet i bankene på hvem som kan få det og ikke. Det bør gå an å gjøre begge deler. Samtidig er det lett for utenforstående å feilvurdere arbeidslastningen bankene har nå, og jeg har respekt for at de har en kapasitetsgrense, sa Jensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.