Mandag kom Finanstilsynet med et brev til landets banker. Beskjeden var krystallklar: Bankene oppfordres til å droppe utbytte for å styrke soliditeten i den krisen norsk næringsliv står i.

Norges største bank, DNB, har foreslått et utbytte på over 14 milliarder kroner, eller ni kroner per aksje. Styret i DNB skal nå ta dette opp til ny vurdering:

– Behandle på skikkelig måte

Styreleder Olaug Svarva skriver følgende til DN i en epost:

– Vi skjønner at det er stor interesse for dette spørsmålet. DNB fikk brevet fra Finanstilsynet i går, og skal behandle dette på en skikkelig måte i styret. Vi vil svare Finanstilsynet på brevet innen fristen de har gitt.

Største aksjonær i DNB er staten via Næringsdepartementet. DNB er nå i en situasjon der staten – Finanstilsynet – ber en bank kontrollert av staten om å droppe utbytte.

Næringsminister Iselin Nybø sier følgende om utbytte i en epost:

– Situasjonen med spredning av koronaviruset er ekstraordinær og krevende og utvikler seg raskt. Den rammer hele næringslivet, også selskapene som staten er eier i. Departementet følger situasjonen tett som eier, og har dialog med selskapene om hvordan de blir berørt. Det er styrene som er ansvarlige for å foreslå utdeling av utbytte, og som må gjøre sine vurderinger i lys av situasjonen. Som eier har vi også dialog med selskapene om utbytte. Vi vil ta stilling til beslutning om utbytte i forbindelse med generalforsamlingen.

DNB-aksjen er blant tungvekterne på Oslo Børs som faller mest tirsdag. Aksjen er ned over tre prosent.

Ta høyde for tilbakeslag

Finanstilsynets direktør, Morten Baltzersen, skrev følgende i brevet til bankene:

– Inntil for kort tid siden kunne bankene legger til grunn en balansert vekst i norsk økonomi de nærmeste årene. Spredningen av koronaviruset og tiltakene for å begrense smitten har i løpet av kort tid utløst omfattende finansuro og kraftig forverret de økonomiske utsiktene. Det må tas høyde for et alvorlig økonomisk tilbakeslag internasjonalt og i Norge.

Han skriver videre at etter at styrene i de respektive selskapene behandler forslag til utbetaling av utbytte for 2019, er forutsetningene endret.

Direktøren skriver videre at det er viktig at bankene er i stand til å bære betydelige utlånstap som kan oppstå i tiden fremover, og at de har god evne til å gi nye lån til kredittverdige kunder, samt at de kan gi betalingsutsettelser til kunder som får problemer.

– Mange næringer er allerede hardt rammet. Krisen og usikkerheten kommer også til uttrykk ved ekstraordinære støttetiltak fra politiske myndigheter og sentralbanker for å stimulere økonomien, herunder tiltak rettet inn mot bankene, sier Baltzersen i brevet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.