– Dette er naturligvis synd både for kundene og oss som forvalterteam. Vi trodde vi skulle klare å snu salget og utviklingen, men det har vi dessverre ikke fått til, sier Jon Sigurdsen.
Han er, sammen med Christian Rom, forvalteren bak DNBs klimafond Eco Absolute Return retail A.
Siden april 2018 har fondet hatt et verdifall på nær 40 prosent. Til sammenligning har hovedindeksen på Oslo Børs falt omtrent 15,5 prosent i samme periode.
Regner man på perioden før børsen begynte sitt race mot bunnen da koronakrisen satte inn for fullt 20. februar i år, hadde fondet et verdifall på 35,5 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs steg 8,5 prosent.
Var «DNBs verste fond»
DN omtalte det samme fondet for et snaut år siden. Den gang var overskriften «DNBs verste fond har falt nær 21 prosent det siste året». Da hadde fondets verdi falt 3,5 prosent i inneværende år. Så langt i 2019 har verdien falt 12,84 prosent.
DNB understreker imidlertid overfor DN at det er manglende størrelse på fondet som er hovedårsak til avviklingen. DNB vil ikke gå ut med antall kunder, men forteller at fondet har en forvaltningskapital på 86 millioner kroner. For ett år siden var forvaltningskapitalen 134 millioner.
Eco-fondet er ikke avhengig av utviklingen på børsene, men tar posisjoner både på forventet aksjeoppgang og -fall, forklarer DNB-forvalter Jon Sigurdsen.
– Fondet har ikke hatt god nok avkastning og har slitt med at de aksjene vi fant mest interessante ikke har fått den samme positive utviklingen som shortene.
– Har vært for optimistiske
Ifølge DNB skulle ECO-fondet oppnå avkastning ved å kjøpe aksjer forvalter var positiv til og selge aksjer med negative utsikter, samt investere i derivater. Størstedelen av investeringene skulle være i selskaper som er eksponert mot vind, sol, biodrivstoff, vannkraft, jordvarme eller andre relevante fornybare energier.
Sigurdsen mener enkelte segmenter i porteføljen har vært mer krevende enn andre.
– Det har særlig vært utfordrende i mer sykliske segmenter rundt energieffektivitet hvor vi har vært for optimistiske. I tillegg har shortsiden vært utfordrende.
I tillegg hadde forvalterne problemer med modeller som bommet på enkelte aksjer.
– Mange aksjer som i våre modeller var klart overvurderte, ble bare dyrere og dyrere med fallende renter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.