DNB Markets endte med et overskudd på 638 millioner i tredje kvartal, sammenlignet med et overskudd før skatt på 693 millioner samme periode i fjor.

Norges største meglerhus kan samtidig vise til samlede inntekter på 1,4 milliarder kroner i årets nest siste kvartal, litt ned fra samme periode i fjor da meglerhuset hadde totale inntekter på 1,47 milliarder kroner.

Under koronaåret 2020 endte DNB Markets opp med et overskudd før skatt på rundt 2,4 milliarder. Aktivitetsnivået fortsatte i 2021. I løpet av de to første kvartalene endte meglerhuset opp med et samlet overskudd på like over to milliarder kroner. Men i tredje kvartal uteble milliardene.

– Det kan du si, men det er særlig to ting å merke seg. Tredje kvartal er alltid det dårligste, og vi hadde litt forskyvninger i fjor på grunn av pandemien med en mer travel sommer enn vanlig. I juli i år var det mange som ikke hadde hatt ferie på halvannet år, så vi forventet oss en litt roligere sommer, sier leder for DNB Markets, Alexander Opstad.

– Når det er sagt, når det kommer til kundeinntektene så hadde vi vårt beste tredje kvartal noensinne innenfor aksjer og investment banking. Så under overskriftene er vi fornøyde.

Kundeinntekter på 1,25 mrd

Mestepartene av meglerhusets inntekter kommer i normale tider fra kundene. I første halvår av 2021 endte kundeinntektene til DNB Markets på 3,2 milliarder kroner, godt opp fra samme periode året før da kundeinntektene lå på 2,6 milliarder kroner.

I tredje kvartal endte kundeinntektene til meglerhuset på 1,25 milliarder kroner, som ifølge Opstad er ny rekord for meglerhuset for kvartalet. Så langt i år utgjør kundeinntektene drøyt 4,4 milliarder kroner.

– Når det kommer til kundeinntekter så vokser vi drøyt ti prosent. Ser vi på de tre siste årene så har vi vel vokst drøyt elleve prosent i årlig snitt.

Målet til meglerhuset er en årlig vekst i kundeinntektene på seks prosent.

«Overrasket om uroen er over»

Etter at meglerhuset la frem resultater for andre kvartal i juli uttalte Opstad at han var overrasket over at markedet var tilbake på et aktivitetsnivå man knapt har sett noensinne

Nå ser imidlertid DNB Markets-sjefen tegn til et roligere marked fremover.

– Dette avhenger av kapitalmarkedene. Det som har vært ekstremt travelt det siste året er aksjemarkedet og egenkapitalutstedelser, dette roet seg noe ned i tredje kvartal. Det har vært et lite skift mot et roligere marked for egenkapitalutstedelse, men økt aktivitet rundt obligasjonsutstedelser, særlig innen high yield, og oppkjøpsrådgivning.

– Når sentralbankene reduserer obligasjonskjøpene er det litt som at du tar foten av gassen. Når man øker styringsrenten så trykker man inn bremsen. Det er brytningspunktet vi har vært gjennom i slutten av tredje kvartal. Alle vet det skal skje, men det er usikkerhet rundt timingen. Markedene blir vanligvis urolige i en midlertidig periode.

Opstad blir overrasket om all uroen er lagt bak oss.

– Det kommer til å handle om hvordan inflasjonen utvikler seg. Når det kommer til de skyhøye energiprisene er det naturlig å forvente at inflasjonen også kommer høyere inn neste år, selv om mye av dette selvfølgelig er midlertidige effekter.

Børsfeber

DNB Markets har i løpet av de to siste årene hatt en rekke oppdrag knyttet til nye noteringer ved Oslo Børs, og særlig miniputtbørsen Euronext Growth.

I 2020 ble det gjort 54 ulike noteringer på markedsplassene til Oslo Børs, hvor 49 ble gjort på lavterskel-markedsplassen Euronext Growth. En markedsplass for mange grønne- og teknologidominerte oppstartsselskaper.

Trenden har fortsatt inn i 2021. Så langt i år er det gjort 61 noteringer ved ved handelsplassene til Oslo Børs.

DNB Markets tror fortsatt dette markedet vil være sterkt fremover, men mer normalt enn det har vært under noteringsboomen. Opstad tror det vil være et større fokus på de større transaksjonene og noteringene fremover.

– Jeg vil si at vi ser to utviklingstrekk. Det har vært et roligere tredje kvartal. I Oslo har det vært gjennomført fem til seks noteringer, hvor vi har vært rådgiver på et par av de, men det har typisk vært mindre transaksjoner. Hvis jeg skal karakterisere investorenes oppfatning så er det mer interesse for de større transaksjonene, og mindre for de mindre transaksjonene.

DN skrev i første utgave av saken at resultatet til DNB Markets var på 638 milliarder. Det ble rettet umiddelbart etter publisering til 638 millioner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.