«Som følge av senere tids utvikling og nåværende status knyttet til et spesifikt låneengasjement forventer DNB å foreta en tapsavsetning på om lag én milliard kroner vedrørende dette i tredje kvartal», skriver DNB i en melding tirsdag.

DNB var blant flere andre banker global tilrettelegger for et syndikert lån med trekkfasilitet på 9,7 milliarder kroner (såkalt revolving credit facility) for konkursrammede Thomas Cook Group i 2017. Det er ikke uvanlig at banker som garanterer for slike lån tar endel av lånet på egne bøker.

DNB var også blant flere andre banker global tilrettelegger for Thomas Cook Groups to obligasjonslån på henholdsvis 4 milliarder kroner i november 2017 og 7,5 milliarder kroner i desember 2016.

– Vi kan ikke si noe mer om dette enn det som står i meldingen, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB.

DNB-aksjen var ned 3,5 prosent tirsdag ettermiddag.

Spekulerer på Thomas Cook

Analytikerne spekulerer nå på at tapsavsetningen kan komme fra et låneengasjement i Thomas Cook Group, som natt til mandag ble slått konkurs.

Jan Erik Gjerland.
Jan Erik Gjerland. (Foto: Elin Høyland)

Bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier sier det er mulig at DNB er kommet inn på gjeldssiden i Thomas Cook gjennom et låneengasjement med datterselskapet Ving.

– Thomas Cook har mye gjeld og de har kjøpt mange selskaper de siste årene. Ving er jo en nordisk aktør, så det kan hende DNB var involvert den veien, sier han, men understreker at det kun er spekulasjoner.

Bankanalytiker Joakim Svingen i Arctic Securities sier meglerhuset ser to mulige hovedalternativer: offshore eller Thomas Cook.

– Thomas Cook er ikke et selskap vi er tett på, men vi har registrert at det var mye gjeld i selskapet da det gikk konkurs og at dette er en helt klar uforutsett hendelse. Vi vet det jobbes med restrukturering av flere store selskaper innen offshore, men dette er banken tett på og kommer ikke som en overraskelse på DNB. Sånn sett er det kanskje mer sannsynlig med Thomas Cook enn offshore slik vi vurderer det, sier han.

DNB ønsker ikke å kommentere om tapsavsetningen kommer fra Thomas Cook.

Ny konsernledelse

Mandag meldte DNB om en ny struktur og konsernledelse hvor områdene «bedriftsmarked» og «storkunder og internasjonal» slås sammen til det nye området «corporate banking». Benedicte Schilbred Fasmer, som har vært konserndirektør for bedriftsmarked siden 2016, slutter derfor i banken.

– Når de to områdene blir slått sammen i corporate banking var det bare én jobb og den fikk ikke jeg. Da synes jeg det er naturlig å gi stafettpinnen videre til Harald (Serck-Hanssen, red.anm.). Nå får jeg lete etter nye og andre spennende muligheter, sier Schilbred Fasmer.

Det skal derimot ikke være noen sammenheng mellom endringene i ledelsen og tapet som banken kommuniserer. Etter det DN forstår ligger låneengasjement i storkundeområdet, som ledes av Harald Serck-Hanssen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.