Det har vært knyttet spenning til hvorvidt DNB vil utbetale sitt foreslåtte utbytte på 14 milliarder kroner til eierne, eller om de kommer til å droppe det for å styrke soliditeten i den krisen norsk næringsliv står i.

Tidligere i mars ble det klart at Finanstilsynet har oppfordret banker og forsikringsselskap til å revurdere utbytter.

– Generalforsamlingen er i slutten av april, og frem til det får styret mer tid til å vurdere situasjonen, og får mer innsikt i konsekvensene denne krevende situasjonen får for DNB og våre kunder. Vi har derfor svart Finanstilsynet at vi kommer til å analysere situasjonen frem til generalforsamlingen, for å se om forutsetningene for å bistå kundene våre har endret seg, sier DNB-styreleder Olaug Svarva i en melding mandag etter børsslutt.

Hun viser til den svært usikre situasjonen:

– Norsk økonomi går inn i en svært krevende og usikker periode, og vi forstår at Finanstilsynets ber alle finansinstitusjonene om en vurdering. Vi er i en helt ekstraordinær situasjon, og usikkerheten gir store daglige utslag i de internasjonale finansmarkedene, sier hun.

DN har vært i kontakt med kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB, som ikke vil kommentere vurderingen til DNB utover det som står i meldingen.

Krisetilstand

Koronapandemien har skapt unntakstilstander over hele verden, noe som igjen har ført til utfordrende økonomiske situasjoner flere steder. Siden midten av februar står hovedindeksen på Oslo Børs ned over 30 prosent. Dette til tross for at regjeringen har vedtatt en rekke krisepakker for å bøte på de negative effektene av koronatiltak.

Det har blant annet skapt reaksjoner at Aker-sjef Øyvind Eriksen slo alarm på vegne av norsk oljeproduksjon og leverandørindustri, kort tid etter at styret foreslo å utbetale et utbytte på 1,7 milliarder kroner, etter et godt 2019.

I brevet fra Finanstilsynet skrev direktør Morten Balterzen at banker og forsikringsselskap har hatt god lønnsomhet i flere år, men at de eneste årene har en større andel av overskuddene blitt delt ut gjennom utbytter og andre utdelinger.

«Inntil for kort tid siden kunne bankene legger til grunn en balansert vekst i norsk økonomi de nærmeste årene. Spredningen av koronaviruset og tiltakene for å begrense smitten har i løpet av kort tid utløst omfattende finansuro og kraftig forverret de økonomiske utsiktene. Det må tas høyde for et alvorlig økonomisk tilbakeslag internasjonalt og i Norge»

Ikke lenger nest størst

Den økonomiske uroen har også gått hardt utover markedsverdien til DNB. Siden inngangen av måneden har aksjekursen til banken falt om lag 35 prosent. Siden toppen 20. august har aksjen falt 43 prosent.

DNB og Telenor har i årevis vært i en tautrekking om å være børsens nest mest verdifulle selskap. 24. oktober 2019 gikk DNB forbi Telenor i markedsverdi, men bankens kraftige kursfall har ført til at Telenor i begynnelsen av mars igjen ble det nest mest verdifulle selskapet på børsen.

DNB har i dag en markedsverdi på 159 milliarder kroner. Telenors markedsverdi er på 207 milliarder kroner, og aksjen har til sammenligning falt markant mindre siden koronaviruset begynte å herje på børsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.