Følgene av tidenes smell i kraftbransjen kommer tikkende fredag morgen.

Alle medlemmer av Nasdaq Clearing må bla opp for å dekke tapet på rundt en milliard kroner som Einar Aas har påført oppgjørssentralen, og sørge for at sikringsfondet blir intakt igjen.

Statkraft melder at det må inn med fem millioner euro, tilsvarende nær 50 millioner kroner. Det tilsvarer to tredjedeler av deres ansvar i sikringsfondet.

– 12. september 2018 kunngjorde Nasdaq Commodities at posisjonene til et clearingmedlem på kraftbørsen var blitt lukket og tvangssolgt. Samtidig ble det kjent at midler fra børsaktørenes misligholdsfond var blitt benyttet til å dekke tapet. Som clearingmedlem på Nasdaq Commodities, bidrar Statkraft til misligholdsfondet i tråd med gjeldende reguleringer og clearinghusets eget regelverk, heter det i en melding fra Statkraft.

Også DNB

Også DNB er medlem i Nasdaq Clearing og må betale sin andel. DNB må ut med nær tre millioner kroner, bekrefter DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld.

Tidligere i dag annonserte den finske kraftgiganten Fortum at det må skyte inn 20 millioner euro.

Det tilsvarer andelen som Fortum må ut med for å dekke inn sin andel i sikringsfondet til Nasdaq Clearing. Fortums andel i sikringsfondet er 30 millioner euro, nær 300 millioner kroner.

Nasdsaq-børsen opplyste torsdag at nær 70 prosent av sikringsfondet var visket ut av det feilslåtte veddemålet til krafttraderen Einar Aas. I alt er sikringsfondets medlemmer bedt om å supplere fondet med 110 millioner euro, over én milliard kroner.

«Fortum forventer at Nasdaq vil ha tilstrekkelig sikkerhet og kontrollrutiner til enhver tid, og vi vil overvåke situasjonen nøye», heter det i pressemeldingen.

Torsdag ettermiddag sendte Aas ut en pressemelding hvor han opplyste å ha overført sine siste likvide midler, 350 millioner kroner i alt, til Nasdaq-børsen.

Dette var imidlertid ikke tilstrekkelig til å dekke inn hans posisjoner, som i henhold til børsens regelverk ble overtatt og tvangssolgt. Dekningssalget resulterte altså i at sikringsfondet ble tappet for over én milliard kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.