Mens statsminister Theresa May må ta den tunge turen tilbake til forhandlingsbordet med EU, forbereder storbanken DNB seg på å flykte fra London dersom forhandlingene strander.

– Vi har lagt en plan for hvordan dette skal håndteres. Håpet vårt er at det vil komme en brexit-avtale på bordet som gjør det mulig for oss å opprettholde London-kontoret slik det er i dag, sier Harald Serck-Hanssen, konserndirektør for storkunder og internasjonal i DNB.

For å kunne videreføre dagens virksomhet i London trenger DNB nødvendige tillatelser til å håndtere europeiske kunder fra kontorene i Storbritannia, såkalte «passporting rights».

Disse rettighetene kan falle bort dersom de ikke er inkludert i en eventuell brexit-avtale, eller dersom Storbritannia blir tvunget til å gå ut av EU uten en avtale på plass, en såkalt «hard brexit».

– Dersom disse tillatelsene faller bort har vi forberedt oss på å raskt kunne flytte våre kontinentale kunder fra London til Oslo, sier Serck-Hanssen.

Vil flytte halvparten av de ansatte

En slik situasjon vil i tilfelle også ha dramatiske konsekvenser for bemanningen i Londons finansdistrikt.

– De fleste store investeringsbankene som er i London sier at de vil kutte bemanningen med minst 50 prosent dersom det blir en hard brexit, sier Serck-Hanssen.

DNB har i dag rundt 160 ansatte ved kontoret i London.

Tirsdag kveld stemte det britiske parlamentet ned statsminister Theresa Mays brexit-avtale.

– Avstemningen i går har jo økt risikoen for en «hard brexit», og det er nok avspeilt noe i de markedsreaksjonene vi så i natt, men det er vanskelig å spå det endelige utfallet, sier Serck-Hanssen

DNB har forberedt seg godt på å måtte flytte mange av sine kunder fra London og Serck-Hanssen omtaler en eventuell flytting som «uproblematisk». Han sier også at prosessen kan gjennomføres «svært raskt».

Viktig at London forsvarer posisjonen

– Men det er uheldig for DNB dersom ikke London opprettholdes som et finanssentrum, legger Serck-Hanssen til.

Han peker på at en eventuell fragmentering av finansnæringen i Europa, der det blir små finanssentre i en rekke ulike byer, vil gjøre livet vanskelig for DNB på kontinentet.

– En mellomstor bank som oss har ikke kapasitet til å være til stede som en fullt intrigert investeringsbank på så mange ulike lokasjoner, sier DNB-direktøren.

Han tror at brexit kan bli krevende også for andre aktører i norsk næringsliv på kort sikt, og peker på eksport av laks som et eksempel på handel som kan bli berørt.

– Avstemningen i går har jo økt risikoen for en «hard brexit», sier konserndirektør i DNB Harald Serck-Hanssen.
– Avstemningen i går har jo økt risikoen for en «hard brexit», sier konserndirektør i DNB Harald Serck-Hanssen. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Mange norske industriaktører har likevel produksjon i en rekke ulike markeder og vil ikke nødvendigvis bli rammet like hardt, sier Serck-Hanssen

Torsdag arrangerer DNB årets Industrikonferanse på Operaen i Oslo. Årets program er topptungt, og i tillegg til DNB-sjef Rune Bjerke står både Telenor-sjef Sigve Brekke og Mowi-sjef Alf-Helge Aarskog på programmet.

Politikk i førersetet

Harald Serck-Hanssen påpeker at mye tyder på at vi nå står overfor et større samfunnsmessig skift i global økonomi og politikk.

– I flere tiår har vestlig-liberale tanker om frihandel dominert samfunnet. Myndighetene har i stor grad holdt litt avstand og latt næringslivet legge premissene for produksjon og handel. Mens nå ser vi at politikken igjen kommer i førersetet, sier Serck-Hanssen

Han viser blant annet til brexit, Trumps handelskrig, og den politiske utviklingen i Europa som eksempler. Ifølge DNB-direktøren kan denne trenden føre til større usikkerhet for næringslivet.

– Hvordan har det vært å følge Donald Trump og brexit-diskusjonen?

– Jeg tror man nå er tilbake der hvor politikk og følelser går fremfor økonomisk rasjonale, sier Serck-Hanssen.

Han viser blant annet til at han kjenner mange høyt utdannede finansfolk i Storbritannia som er innbitte brexit-forkjempere.

– Det er ikke så lett og forstå, sier Serck-Hanssen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik har det knusende nederlaget påvirket Theresa Mays autoritet
Slik har det knusende nederlaget i Brexit-avstemningen og mistillitsforslaget mot Theresa May påvirket hennes muligheter til å få til en løsning.
01:38
Publisert: