Norges største bank, DNB, har merket en stor endring i boliglånsmarkedet gjennom koronakrisen.
I første del av krisen var det uvanlig stor pågang av kunder som ville ha avdragsfrihet på lån. På drøyt én uke etter nedstengningen i midten av mars registrerte nesten 200.000 nordmenn seg som permitterte hos Nav.
– I mars hadde vi på det meste inntil 400 søknader om avdragsfrihet i timen, da mange ble permittert i jobben, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarkedsområdet i DNB.
– Så var folk veldig opptatt av rente, sier hun.
Det ble gjort historiske kutt i styringsrenten fra Norges Bank, og bankene fulgte etter hvert med kutt i boliglånsrenten. DNB fikk i en periode reaksjoner fra kundene på treg håndtering av rentekutt, og toppsjef Kjerstin Braathen har beklaget det.
Både DNB og konkurrentene merker at nordmenn bytter bank oftere.
«Nå har folk mer tid»
DNB hadde 800 milliarder kroner i utlån til personkunder ved utgangen av andre kvartal i år, og det er grovt sett uendret fra nivået tre måneder tidligere. Det vil si at nye lån utgjør like mye som det folk har betalt ned på eksisterende lån.
Boligmarkedet har hentet seg inn, med høy aktivitet og prisvekst spesielt mot slutten av mai og i juni. I andre kvartal var det 30 prosent flere som ba om finansieringsbevis på boliglån i DNB, sammenlignet med samme periode i fjor.
– Vi har sett en mye større beholdning av finansieringsbevis hos kundene, og vi ser at flere nok har finansieringsbevis i flere banker. Bankmarkedet er mer levende, og flere vil bytte bank, sier Spiten.
– Hvorfor skjer det?
– Jeg tror flere er opptatt av boligrente, når det er på historisk lave nivåer. Og nå har folk mer tid, særlig da samfunnet var stengt ned, sier hun.
Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest har sett en lignende utvikling, blant annet gjennom den heldigitale datterbanken Bulder Bank, som ble startet på tampen av fjoråret.
– Det er betydelig mer bevegelse i markedet, særlig hos lånekunder som i stor grader selvbetjente digitalt.
Bulder Bank har opplevd betydelig vekst siden den kom på markedet. I mars i år var lånevolumet på én milliard kroner.
– Veksten har økt eksponentielt, og vi passerte fire milliarder kroner i utlån for få uker siden, sier Kjerpeseth.
700.000 på tråden
De mest attraktive kundene i DNB og andre store banker – unge låntagere med høyere utdannelse – kan i dag få ned mot 1,4 prosent flytende rente på boliglånet.
DNB har tapt markedsandeler på boliglån over flere år, og trenden fortsatte inn i koronakrisen. I juni skal trenden ha snudd, men det gjenstår for banken å se om det er varig.
DNBs markedsandel på utlån til husholdninger har falt fra 25,4 til 23,5 prosent i perioden fra 2015 til utgangen av 2019. Også i år har fallet fortsatt, men i juni har banken tatt igjen noe av det tapte.
– Vi klarte å stanse frafallet, heldigvis. Jeg tror vår konkurranseposisjon er bedret, sier Spiten.
I løpet av andre kvartal har rundt 700.000 kunder tatt kontakt med en rådgiver enten på telefon eller chat.
– Vi har aldri snakket med så mange kunder på samme tid. Folk vil gå gjennom hele økonomien, og bruker lengre tid på å snakke med oss. Det er litt sånn: «Dette har jeg tenkt på lenge. Nå skal jeg gjøre det!» Man rydder opp i kredittkortgjeld, og så videre. Spørsmålet er om det er en varig trend.
Hun legger til:
– Det stiller også mer krav til oss som bank, og at kundene får god verdi for pengene. Det er mange som ser et snitt til å investere i bolig, fordi det er en «saying» der ute at «penger er gratis».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.