Tirsdag publiserte Wikileaks 30.000 dokumenter der det blant annet skal ha kommet frem at det islandske fiskeselskapet Samherji skal ha bestukket tjenestemenn i Namibia og brukt DNB for å overføre inntil 640 millioner kroner til skatteparadis.

Det var Fiskeribladet som først omtalte saken i Norge.

Ifølge Wikileaks stammer lekkasjen fra den tidligere Samherji-sjefen Jóhannes Stefánsson som var sjef for selskapets operasjoner i Namibia frem til 2016. Til islandsk tv innrømmer han å ha brutt loven på vegne av selskapet.

– Dette er kriminell aktivitet. Det er organisert kriminalitet. De tjener på landets ressurser og tar alle pengene ut av landet for å investere det et annet sted, i Europa eller USA, sier Stefánsson til islandsk tv.

– Jeg har brutt loven på vegne av Samherji da jeg var der, jeg var mannen som fikk tak i kvotene og forbindelsene på ordre fra mine overordnede, sier han.

I et intervju med Stundin skal Stefánsson ha forklart at han var knutepunktet for Samherjis operasjoner i Namibia i perioden han jobbet for selskapet. Selskapet skal ha skaffet seg over 500.000 tonn hestemakrell i Namibia i løpet av de siste syv årene.

Ifølge Stundin skal Stefánsson ha betalt bestikkelsene i bytte mot at Samherji sikret seg fiskekvoter. Han skal ifølge seg selv ha direkte erfaring og kunnskap om bestikkelsene, men at det skal være toppsjef Thorsteinn Már Baldvinsson som ga grønt lys.

I en pressemelding på Samherjis sider skriver toppsjef Thorsteinn Már Baldvinsson derimot at Stefánsson har operert på egen hånd.

– Vi er svært skuffet over å høre at det virker som Jóhannes Stefánsson, en tidligere direktør for Samherjis operasjoner i Namibia, har vært involvert i tvilsom forretningspraksis og viklet Samherjis inn i operasjoner som kan være ulovlige. Vi er dypt sjokkert over at Johannes Stefánsson ikke bare innrømmer ulovlige operasjoner, men også kommer med anklager mot kolleger, heter det i uttalelsen.

Det er ukjent hvor mye av pengene som har gått gjennom DNB som kan knyttes til mulig hvitvasking og potensielle bestikkelser. Pengene skal ha blitt overført gjennom skallselskap via skatteparadiset Marshalløyene i perioden 2011 til 2018, ifølge det islandske nettstedet Stundin.

Stundin er en samling uavhengige islandske gravejournalister finansiert via folkefinansiering.

– Styret ble orientert om denne saken i dag. Vi har bedt om å få en bredere gjennomgang av saken i kommende styremøte, sier DNBs styreleder Olaug Svarva via bankens kommunikasjonsavdeling.

Styremøtet er fredag 13. november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.