DNB-sjef Kjerstin Braathen (49) legger torsdag frem første resultat etter at hun overtok for Rune Bjerke så sent som 1. september i år.

Nå er det Braathen som setter preg på selskapets lønnsomhet, tapsavsetninger og veksten fremover.

Det første kvartalregnskapet viser et overskudd før skatt på 7,6 milliarder kroner i årets tredje kvartal. Til sammenligning var overskuddet på 7,1 milliarder kroner i samme periode i fjor. Analytikerne hadde på forhånd ventet drøyt 7,3 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt.

- Det står bra til i norsk økonomi, og vi opplever vilje til å investere i nye prosjekter og arbeidsplasser i de fleste næringer. Det betyr god etterspørsel etter både lån og gode råd, og vi opplever at kundene setter pris på den bredden av produkter og kompetanse som de får i DNB, sier Braathen i en melding torsdag.

Tjener mer på rentene dine

Melk-og-brød-forretningen i DNB er renteinntekter på utlån og innskudd i banken, og netto renteinntekter endte på 9,98 milliarder kroner i tredje kvartal.

Det var på litt under 9,1 milliarder kroner i samme periode i fjor. Analytikerne hadde ventet 9,9 milliarder kroner i årets tredje kvartal.

Estimatene er basert på 18 aksjeanalytikere som følger banken tett.

Veksten i rentenetto skyldes særlig to forhold:

  • Nær halvparten av bankens totale utlån er boliglån, og veksten i boligpriser gjør at bankenes utlån vokser jevnt og trutt.
  • I tillegg har banken satt opp rentenivået på utlån flere ganger det siste året i takt med dyrere finansiering for bankene, og renten har økt betydelig mer for utlån enn innskudd.
  • Samlet gir det større fortjeneste for DNB.

I løpet av torsdag skal også sentralbanksjef Øyvind Olsen si om styringsrenten i Norge settes ytterligere opp. Økonomer sa tidligere i uken at sannsynligheten for det er lavere nå.

Større tap på utlån

DNB-regnskapet er også tynget med rundt 1,25 milliarder kroner i utlånstap i kvartalet.

DNB har tidligere meldt om en tapsavsetning på rundt én milliard kroner i kvartalet relatert til den britiske reiselivgiganten Thomas Cook, etter det DN erfarer.

«Tapene endte på 1 247 millioner kroner, noe som i stor grad skyldes ett enkelt engasjement knyttet til en kunde som banken redegjorde for 24. september», heter det i dagens melding.

I tredje kvartal i fjor hadde banken netto tilbakeføring av tidligere tap – altså en positiv effekt – på 181 millioner kroner.

På forhånd har analytikerne ventet tap i kvartalet på 2,7 milliarder kroner.

DNBs totale inntekter var på 14,5 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fra 12,5 milliarder kroner i samme periode i fjor. Driftskostnadene var på 5,5 milliarder kroner (5,3).

«Totalt økte inntektene med 16,4 prosent fra tredje kvartal i fjor, blant annet på grunn av økte utlån, reprising og økte inntekter fra andre, kapitallette produkter», heter det i dagens meding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.