Norges største bank DNB legger mandag frem fasiten for andre kvartal i år.

Resultatet før skatt endte på 6,3 milliarder kroner i perioden fra april til juni, sammenlignet med 7,7 milliarder kroner i samme periode i fjor. På forhånd hadde analytikerne ventet et resultat før skatt på like over tre milliarder kroner, basert på anslag fra 18 analytikere, ifølge TDN Direkt.

På forhånd har anslagene for overskudd variert veldig – fra 1,1 til 4,5 milliarder kroner – og det skyldes usikkerheten rundt tapene i koronakrisen.

I børsmeldingen trekkes det frem at de økonomiske utsiktene er mindre usikre enn i første kvartal.

– Situasjonen er fortsatt krevende for mange, både folk som er permitterte og bedrifter som kjemper for å få endene til å møtes. Men norsk økonomi lander på bena, og mye ser lysere ut enn ved utgangen av forrige kvartal. Dette gjelder blant annet for forbrukertillit, eiendomsmarkedet, folks forbruk, sysselsetting og oljepris, sier konsernsjef Kjerstin Braathen.

Nye milliardtap

Analytikernes anslag for tap på utlån lå på forhånd mellom 2,2 og 4,9 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt. Det endte med tap på 2,1 milliarder kroner i kvartalet. I samme periode i fjor lå tapene på 450 millioner kroner. Det meste av økningen kan relateres til usikkerheten forårsaket av koronakrisen, melder banken.

Også i årets første kvartal hadde banken uvanlig høye utlånstap på 5,8 milliarder kroner, og DNB-sjef Kjerstin Braathen sa at tapene ville være spesielt høye i en tidlig fase av nedturen – og hun pekte på nettopp første og andre kvartal i år.

– Tapsavsetningene i DNBs regnskaper er fortsatt høyere enn normalt, men 63 prosent lavere enn i første kvartal, fremkommer det i dagens børsmelding.

Spesielt oljerelaterte næringer trekkes frem. Olje, gass og offshore står for 88 prosent av konsernets tapsavsetninger.

-Fortsatt vil det være krevende for noen bransjer fremover, for eksempel offshore, sier Kjerstin Braathen.

Braathen understreker at usikkerheten er større enn normalt, både med tanke på smitteutvikling og hvordan økonomien vil hente seg inn igjen etter krisen, ifølge børsmeldingen.

Pareto Securities er blant meglerhusene som har anslått at tapene kan passere 13 milliarder kroner i år.

Omsetningen holdes oppe

De siste månedene har vært preget av store rentekutt på utlån og innskudd i DNB og andre banker, men samtidig har spesielt boligmarkedet holdt seg oppe med en høy aktivitet og prisvekst.

Rentekuttene på utlån og innskudd som følge av kuttet i styringsrenten til Norges Bank vil ha en negativ effekt på netto renteinntekter på om lag fem milliarder kroner årlig, gjeldende fra andre kvartal i 2020, ifølge kvartalsrapporten.

Inntektene fra renter på utlån og innskudd er presset av noe lavere marginer, men samtidig høyere volumer av lån og innskudd, og dermed endte netto renteinntekter i kvartalet på 9,5 milliarder kroner. Til sammenligning var det 9,6 milliarder kroner i samme periode i fjor. Analytikerne hadde på forhånd ventet 9,4 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.