Norges største bank, DNB, la torsdag morgen frem regnskapet for de tre siste månedene i fjor, samt helåret 2019.

  • Netto renteinntekter i kvartalet endte på 10,3 milliarder kroner, mens analytikerne hadde ventet 10,1 milliarder kroner. I samme periode i fjor var det på 9,6 milliarder kroner. For året ender netto renteinntekter på 39,2 milliarder kroner, mot 36,8 mrd. kroner i 2018. For helåret 2019 var netto renteinntekter på 39,2 mrd. kroner (36,8 mrd. i 2018).
  • Det blir foreslått et utbytte på ni kroner per aksje.
  • Bankens totale inntekter i kvartalet ender på 13,1 milliarder kroner mot 13,5 mrd. kroner i samme kvartal 2018. For året var DNBs totale inntekter på 54,9 milliarder kroner (50,4 mrd. i 2018).

- Vi er veldig godt fornøyde med det vi har fått til sammen med kundene våre i 2019. Økt aktivitet i alle segmenter førte til en utlånsvekst på over 50 milliarder kroner. Pengene har realisert boligdrømmen for mange familier og ført til økte investeringer i norsk næringsliv, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB.

Samtidig har DNB nær doblet marginen på innskudd fra 0,45 punkter i 2018 til 0,87 punkter i 2019. Marginen sier noe om hvor mye bankene tjener på innskuddene til kundene sine. Nå ligger den gjennomsnittlige innskuddsrenten på rundt en prosent, mens pengemarkedsrenten, som i stor grad styres av styringsrenten til Norges Bank, ligger på 1,9 prosent.

Braathen uttalte til DN tidligere i januar at DNB vokser på innskudd.

– Hvis vi ser på summen av marginen på utlån og innskudd, ligger den flatt. Marginen på utlån har gått ned, og marginen på innskudd har gått noe opp, sier hun.

Øker markedsandeler i privat fondssparing

I rapporten skriver DNB at det har økt markedsandelen i privatmarkedet for fondssparing.

«DNB har dessuten økt markedsandelen i privatmarkedet, etter et år der DNBs kunder stod for over 42 prosent av fondskjøpene, ifølge tall fra Verdipapirfondenes Forening».

Ifølge børsmeldingen torsdag morgen solgte banken fond for to milliarder kroner i sin spare-app i 2019, ifølge konsernsjef Braathen.

Samtidig blir det opplyst at banken vil øke størrelsen på tilbakekjøpsprogrammet for aksjer med 0,5 prosent opp til to prosent.

Bankens melk-og-brød-forretning er fortjenesten på utlån og innskudd hos DNBs kunder. Siste halvannet år har Norges Bank satt opp styringsrenten totalt fire ganger, og bankene har fulgt opp ved å øke renten på vanlige folks boliglån.

Som DN har omtalt tidligere i vinter, har bankene ikke fulgt opp på samme måte ved å øke rentene på kundenes innskudd, og her er fortjenesten den beste på mer enn ti år. Bankene må alltid melde fra om rentehevinger med seks ukers varsel, og derfor vil bankene gå glipp av fortjeneste på utlån i en liten periode når det skjer hyppige rentehevinger.

Økte inntekter har sammenheng både med vekst i utlån og innskudd, og økt fortjenestemargin på renter.

Flere konkurser

DNB har vært långiver til flere detaljhandelselskaper som er rammet av stengte butikker eller konkurser det siste året. Sist ut denne uken var sportskonsernet Gresvig, der det kom frem at DNB er største långiver. Banken har sagt at sikkerheten for lånene er svært gode, og at tapene vil være marginale.

På forhånd har analytikerne ventet like i overkant av 500 millioner kroner i utlånstap i fjerde kvartal 2019.

Av de 12 analytikere som oppgir anbefaling, har syv kjøps- eller «overvekt»-anbefaling på DNB-aksjen, mens fire har hold-anbefaling, og to anbefaler salg eller har undervekt-anbefaling, ifølge TDN Direkt. Gjennomsnittlig kursmål var tidligere i uken på 176 kroner, og varierende mellom 129 og 200 kroner. Aksjekursen var onsdag ved børsslutt rundt 164 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.