Norges største bank, DNB, legger tirsdag frem regnskapstall for årets andre kvartal, og det er i sterk kontrast til utviklingen på samme tid i fjor – i første del av pandemien. Den gang var banken rammet av store milliardbeløp i utlånstap, særlig hos bedriftene.

I årets andre kvartal hadde DNB totale inntekter på 13,6 milliarder kroner, sammenlignet med 14,1 milliarder kroner i samme periode i fjor. På forhånd hadde 20 analytikere i snitt anslått 13,5 milliarder kroner i inntekter, ifølge TDN Direkt.

Utlånstapene ble til netto tilbakeføringer av tidligere tap på 833 millioner kroner i kvartalet, sammenlignet med 2,2 milliarder kroner i utlånstap i samme periode i fjor. På forhånd ventet analytikerne tap på 456 millioner kroner.

Resultat før skatt og etter tapsavsetninger endte på 8,3 milliarder kroner, sammenlignet med 6,3 milliarder kroner i fjor. Analytikerne hadde ventet 7,3 milliarder kroner.

Høyere fart i økonomien

Siden slutten av mai i år har gjenåpningen av samfunnet – med høyere forbruk og bedre utsikter for makroøkonomien – drevet utviklingen i en positiv retning. Norges Bank har så langt holdt styringsrenten uendret, men varslet på siste rentemøte i juni at det ligger an til fem rentehevinger frem mot utgangen av 2022.

Betalingsappen Vipps, der DNB er hovedeier, merket samtidig at nordmenns forbruk gjorde et overraskende hopp fra slutten av mai, da butikker og serveringssteder åpnet igjen.

Bankene har fått mer å gjøre – hovedsakelig for å gi bedriftene lån eller hjelpe til med ny finansiering i form av utstedelse av obligasjonsgjeld og frisk egenkapital. Og bedring i næringslivet betyr at bankene slipper å sette av penger til mulige tap på utlån.

For tre måneder siden spådde analytikerne at DNB ville få utlånstap på 3,7 milliarder kroner i år. Før dagens resultat ble lagt frem, lå anslaget på 1,7 milliarder kroner i tap for hele året.

I 2020 var tapene på nær ti milliarder kroner.

– Selv om vi ikke har lagt pandemien helt bak oss ennå, er optimismen definitivt tilbake i næringslivet og norske husholdninger. Vi merker vekst i alle deler av banken, og jeg kan ikke huske et kvartal med tilsvarende høy kundeaktivitet langs hele bredden av vårt tjenestespekter, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i en pressemelding.

Jeg kan ikke huske et kvartal med tilsvarende høy kundeaktivitet
Kjerstin Braathen, DNB-sjef

Lite oppside før tirsdag

Hittil i år har DNB-aksjen steget cirka 20 prosent, og sluttet på 191,40 kroner mandag. Dermed har aksjen allerede passert nivået fra før korona.

Av de 18 analytikere som hadde oppgitt anbefaling mandag, hadde fire kjøpsanbefaling på DNB-aksjen, mens ni hadde hold-anbefaling, og fem undervekt eller salg, ifølge TDN Direkt. Gjennomsnittlig kursmål var mandag på 191 kroner, varierende mellom 118 og 237 kroner.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.