Norsk PMI falt med 9,7 poeng til 41,9 i mars. Det er det laveste nivået siden mai 2009, fremgår det av en rapport fra DNB og Nima (Norsk Forbund for Innkjøp og Logisitikk).

Særlig er det produksjon- og ordreindeksen som bidrar til det bratte fallet. Produksjonsindeksen falt med 11,4 poeng til 36 i mars, og kun én gang har denne indeksen vært lavere. Det var i februar 2009. Ordreindeksen falt med 18,8 poeng til 34 i mars, det laveste siden februar 2009.

På forhånd var det ifølge TDN Direkt ventet at PMI-tallene skulle komme under 50, fra 52,2 i februar, mente Nordea Markets.

PMI-indeksen for norsk industri er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer, og er et samarbeid mellom DNB og Nima. Utgangspunktet er at tallet 50 markerer skillet mellom økende og fallende aktivitet. Jo nærmere 100, betyr det at desto flere bedrifter melder om økende aktivitet.

Om mars-tallene sier sjeføkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets:

– Det er ingen overraskelse at vi ser kraftig reduksjon i ordre og produksjon. Det henger sammen med smitteverntiltakene.

– Det skal sies at det er forskjeller mellom bedrifter, og ikke alle er rammet på samme måte. Indeksene sier mer om bredden i fallet enn størrelsen, legger sjeføkonomen til.

Én indeks demper fallet

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg derimot med 16,2 poeng til 73,9 i mars, en rekordhøy notering ifølge rapporten.

Sjeføkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets er ikke overrasket over tallene som kommer frem i den ferske PMI-indeksen.
Sjeføkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets er ikke overrasket over tallene som kommer frem i den ferske PMI-indeksen. (Foto: Mikaela Berg)

«En høyere indeks betyr lengre leveringstid og er assosiert med høyere aktivitet. Nå reflekterer det trolig transportproblemer og mangel på deler. Lagrene av innkjøpsvarer steg med 2,5 poeng til 50,3 i mars. Høyere lagre assosieres med lavere aktivitet, men en del respondenter viser til økt sikkerhetslager,» heter det i rapporten.

– En del bedrifter forteller om at de ikke har fått leveranser eller forsinkelser, som gjør at produksjonen bremses, sier Aamdal.

En annen indeks som også faller er sysselsetting, som i mars gikk tilbake med 17 poeng til 33,3. Det er i tråd med at arbeidsledigheten steg kraftig den siste måneden. Også dette kan tilskrives korona og smitteverntiltakene.

Ifølge sjeføkonom Aamdal er dette litt høyere enn det som var bunnen.

Kronekurs bidro til rekord

Indeksen for priser på innkjøpte varer steg imidlertid med 19,1 poeng til 73,8. Det er ifølge rapporten en rekordhøy notering. Den svake kronekursen er det som oppgis å være viktigste årsak.

Det brede fallet blant et flertall av indeksene til tross, så mener ikke Aamdal at det betyr at nedgangen nødvendigvis kommer til å fortsette fremover – smitteverntiltak eller ei.

– Bare fordi mange bedrifter nå rapporterer om nedgang, er det ikke gitt at de rapporterer om nedgang neste måned.

Han viser til at nylige PMI-tall i Kina viser oppgang, idet landet de siste ukene har begynt å lette på smitteverntiltakene.

– I Kina har de hatt en oppgang i sine PMI-indekser. Det betyr ikke nødvendigvis at produksjonen er tilbake, men at fallet ikke fortsetter, sier Aamdal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.