En stor uenighet mellom de største bankene kom til overflaten for en uke siden gjennom DN. I telefonsamtaler, e-poster og i et hastig innkalt styremøte i bransjeorganisasjonen Finans Norge hadde de norske sjefene i Nordea og Danske Bank protestert – særlig på synspunktene til DNB, Norges største bank. Partene sto steilt mot hverandre i en viktig høring i Finansdepartementet, og det sto om konkurransen mellom norske og utenlandske banker i lånemarkedet.

Nå kommer en ny strid til overflaten.

DNB gjentok denne uken at banken ikke vil være med å finansiere en fornyelse av en del av infrastrukturen mellom bankene og sentralbankene i Norden – såkalt clearing – avregning mellom bankene.

«Viktig at vi samarbeider»

P27 er et nystartet it-selskap – eid av nordiske banker – og skal investere over 500 millioner kroner i et nordisk system som muliggjør straksbetaling mellom kunder i hele Norden. Enkelt forklart skal det gjøre «vippsing» mulig over landegrensene, men Norge og DNB er ikke med.

Igjen reagerer konkurrentene.

– Det er viktig at vi samarbeider på tvers av Norden for å ta videre det vi har fått til i Norge, sier Trond F. Mellingsæter, norgessjef i Danske Bank.

Vipps – eid av bankene i fellesskap – er en populær tjeneste som bruker systemene det er snakk om.

Han legger til:

– Det handler om å få stordriftsfordeler. Suksessen til Vipps viser at det var et stort behov for forenkling av betalinger. Det neste logiske skrittet er å gjøre denne type overføringer tilgjengelig for 27 millioner mennesker i Norden.

Finske Nordea og svenske Handelsbanken deler synet om at DNB ikke tar ansvar over landegrensene.

Vi ser at dette er klokt for alle andre land, og vi tror det ville ha vært klokt for Norge også
Snorre Storset, Nordea-direktør

DNB vil ikke betale for andre

Nordeas Norge-sjef Storre Storset mener også DNB må være med og modernisere it-systemet.

– Vi synes det er naturlig at også Norge er med i dette, sier Storset.

– Tar dere DNB i skole?

– Dette må være DNBs beslutning. Vi ser at dette er klokt for alle andre land, og vi tror det ville ha vært klokt for Norge også. Det tar ned kompleksiteten for våre kunder, sier han.

Og legger til:

– Om vi hadde vært DNB, ville det ha vært naturlig å tenke slik. Nemlig at dette er riktig for bransjen på lang sikt.

DNB-sjef Kjerstin Braathen vil ikke være med å ta regningen for nye it-systemer i bankvesenet i nabolandene. Bildet er tatt i London tidligere i år.
DNB-sjef Kjerstin Braathen vil ikke være med å ta regningen for nye it-systemer i bankvesenet i nabolandene. Bildet er tatt i London tidligere i år. (Foto: Jeff Gilbert)

DNB har ment at behovet for modernisering er større i nabolandene – altså at Norge har kommet lengst. Derfor vil ikke banken betale for oppgradering i utlandet.

DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide skriver i en epost:

«Norsk betalingsinfrastruktur er blant verdens mest kostnadseffektive, og ligger allerede et stykke foran våre nordiske naboland. Det er mange spennende digitale løsninger for å løse internasjonale betalinger. Dette er bare ett av dem, og det blir feil å presentere dette som det eneste toget som står på perrongen.»

DNB mener Vipps klarer seg uten ett felles system for avregning.

«Dette har ikke noe med Vipps å gjøre, som kan løse betalinger på tvers av land på flere måter», skriver Midteide.

At Norge er «et stykke foran», kommenterer Storset slik:

– Vi er mest opptatt av hvordan bankene skal bli relevant for kundene mange år frem i tid. Det kan gi store kostnader på kort sikt, men over tid kan vi lettere investere over landegrensene.

Gir ingen «DNB-rabatt»

Storset sier det ikke er aktuelt å la DNB ta en mindre del av investeringene enn andre banker.

– Jeg har litt vanskelig for å se det. Jeg håper i stedet DNB ser fordelen av å være med, og revurderer.

Mellingsæter peker på ulempene hvis ikke norske banker er med:

– Det ene er at vi får færre stordriftsfordeler. Da kan det også hende den teknologiske utviklingen går tregere i fremtiden, og i så fall er det negativt for kundene.

– Kan ikke det norske systemet snakke med det nye fra P27 – og eksistere ved siden av?

– Om vi ser at tre av fire land enkelt kan bygge et felles system, mens ett land står utenfor, er det en fare for at nye tjenester i fremtiden lanseres først utenfor Norge, sier han.

Døren står åpen for DNB på ubestemt tid.

– Vi forholder oss til virkeligheten, og håper teknologien utvikles til det beste for samfunnet i alle landene, sier Snorre Storset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.