DNB melder mandag at det vil bokføre skattekostnader på bare 460 millioner kroner i fjerde kvartal 2022, noe som gjør at de totale skattekostnadene i fjorårets siste kvartal blir markant lavere, sammenlignet med samme kvartal året før.

– Dette er knyttet til en omklassifisering av kontoret vårt i Singapore, og har ikke noen store, praktiske konsekvenser. Vi skal fortsatt ha kontor der, men disse sikringsproduktene blir altså avviklet, skriver DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i en epost.

Banken sikrer investeringer i utenlandske datterselskaper for å eliminere risikoen for valutasvingninger. Gevinst eller tap på investeringer i utlandet er ikke skattepliktig, men det er imidlertid gevinst eller tap på instrumentene som brukes til sikring av de utenlandske investeringene.

Løftet på børsen

Som et resultat av omklassifiseringen venter DNB at skattekostnadene i fjerde kvartal vil bli redusert med 1,28 milliarder kroner i fjerde kvartal 2022. Den effektive skattesatsen for 2022 blir 18 prosent, men vil ikke ha noen effekt på skattesatsen fremover, som blir estimert til 23 prosent.

Til sammenligning var DNBs skattekostnad i fjerde kvartal 2021 på rett over to milliarder kroner. Totalt betalte banken nær 7,5 milliarder kroner i skatt for 2021. Da banken rapporterte regnskapene for fjorårets ni første måneder i høst, var skatteregningen kommet opp i 6,8 milliarder.

DNB-aksjen steg mandag formiddag en drøy halv prosent før børsmeldingen ble publisert. I timene etter offentliggjøringen steg aksjekursen videre, og ved 13.30-tiden var kursløftet på 1,2 prosent.

Datter blir filial

DNBs kontorer i Singapore har vært en base for bankens Asia-satsing, og har vært organisert som et datterselskap siden DNBs forgjengere DnC og Bergen Bank etablerte kontorer der på 70-tallet. Med grepet DNB nå gjør, endres den formelle statusen fra å være datterselskap til å bli organisert som filial, på samme måte som Danske Bank og Nordea gjorde med sine datterselskaper i Norge for noen år siden.

Både Danske Bank og Nordea har nå filialer i Norge. Det medfører blant annet at bankene ikke lenger svarer til norske egenkapitalkrav fullt ut, men i stedet til danske og finske.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.