Mangeårige DNB-topp Ottar Ertzeid slutter i DNB etter 32 år, ifølge en melding mandag. I 18 år ledet han bankens meglerhus og var i en årrekke konsernledelsens best betalte, og har de siste to årene vært finansdirektør i Norges største bank.

– Jeg er takknemlig og privilegert som har hatt en fantastisk karriere i DNB. Derfor har det vært en vanskelig beslutning å skulle forlate spennende oppgaver og gode kolleger. Jeg har fullt ut tro på bankens finansielle og strategiske posisjon, sier 56 år gamle Ottar Ertzeid i en melding.

– Likevel ønsker jeg å bruke resterende år i arbeidslivet til å utnytte kompetansen min i en friere rolle som for eksempel styreverv. I tillegg ønsker jeg å være mer aktiv i verdipapirmarkedet med egne midler. Disse ønskene lar seg ikke kombinere med dagens rolle som finansdirektør, legger Ertzeid til.

Overfor DN erkjenner han at han kan ha overrasket flere.

Ertzeid erstattes av Ida Lerner, som rykker inn fra rollen som konserndirektør med ansvar for risikostyring.

DN har vært i kontakt med Ida Lerner som over telefon ga uttrykk for at hun ønsket å stille til intervju, men at avtalen må gjøres gjennom DNBs kommunikasjonsavdeling. Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen sier til DN at Lerner ikke er tilgjengelig for intervju i dag.

– Hun stiller veldig gjerne til intervju, men det er mer naturlig å gjøre det nærmere tiltredelse i november, sier hun.

Blir rådgiver i en periode

Ottar Ertzeid er kjent som konserntoppen med flest DNB-aksjer. I 2019 sto Ertzeid oppført med en ligningsformue på 113 millioner kroner. Den avtroppende finansdirektøren eier i dag aksjer i DNB for 52 millioner kroner.

Ertzeid kommer til å være rådgiver på fusjoner og oppkjøp i DNB frem til våren 2022.

DNBs store oppkjøpsprosjekt om dagen er kjøpet av Sbanken, som har møtt på fartsdumper. Senest i august sa Konkurransetilsynet at det fortsatt er aktuelt å stanse kjøpet. DNB har frist til å svare på varselet innen 16. september.

DNB-sjef Kjerstin Braathen takker sin mangeårige kollega.

– Ottar har satt varige spor etter seg i DNB. Jeg er veldig takknemlig for innsatsen han har lagt ned, og ikke minst de betydelige resultatene han har vært med på å skape. Gjennom en krevende periode for norsk økonomi de siste årene har han vært «rock solid». Hans resultater som leder for DNB Markets gjennom mange år er imponerende. Vi håper å kunne bruke ham i tillitsverv i DNB-systemet også fremover, sier hun.

Svenske krefter

Det er svenske Ida Lerner som tar over rollen som finansdirektør fra 1. november. Hun har gått gradene i DNB og har de siste årene vært konserndirektør med ansvar for risikostyring.

Ida Lerner, her i London i 2016.
Ida Lerner, her i London i 2016. (Foto: Jeff Gilbert)

– Jeg gleder meg til å begynne i en ny rolle. DNB er en av Europas mest solide banker, og er en av få banker som har levert på utbyttepolitikken også gjennom de siste krevende årene. Jeg overtar CFO-ansvaret i en bank med sterke finansielle resultater og solid porteføljekvalitet, sier Ida Lerner i meldingen.

Hun har også erfaring fra HSBC og som aksjemegler i Nordea.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.