Den norske PMI-indeksen falt med 2,2 poeng til 51,9 poeng i juni, viser en rapport fra DNB. Indeksen ligger da 3,7 prosent under gjennomsnittet for de siste 12 månedene.

De færreste av de norske økonomene legger særlig mye vekt på denne indeksen til vanlig, fordi den kan svinge svært mye. Denne gangen var det likevel en spesiell utvikling i tallene som fanget oppmerksomheten til sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

– Ordreinngangen til norske eksportbedrifter ser ut til å kollapse. Det er et så betydelig fall at det er farlig å ikke ta det på alvor, sier Jullum.

Frank Jullum
Frank Jullum (Foto: Ida von Hanno Bast)

Innkjøpssjefindeksen (PMI) forteller hvordan dem som handler inn råvarer og nødvendige innsatsfaktorer i industrien opplever situasjonen, og er derfor en indikator som tidlig kan fange opp svingninger i den økonomiske utviklingen.

«Ganske dramatisk»

«Den underliggende trenden i DNB PMI viser nå en mer tydelig nedgang, og indeksen var i juni på sitt laveste siden januar 2017 med unntak for det uvanlig svake nivået i juli 2018», skriver DNB i en melding.

Det er spesielt antall nye ordre for eksportbedriftene i norsk industri som trekker ned PMI-indeksen.

– Det er noe på gang i den eksportrettede delen av norsk industri, sier Jullum.

Delindeksen for nye ordre for eksportbedriftene faller til 45,8. Et nivå under 50 indikerer negativ utvikling.

– Når vi nå ser nivåer under 50, så er det ganske dramatisk, sier Jullum.

Fart på Oslo Børs

Fallet i norsk PMI gjorde ikke imidlertid noe for å hindre børsfest mandag. I helgen ble Donald Trump og Xi Jinping enige om de inntil videre begraver stridsøksen i handelskrigen og utsetter innføringen av nye tollsatser. Handelskrigen har preget markedene i lang tid, og ett hvert positivt signal sender markedene til himmels. Da Oslo Børs åpnet mandag morgen, hoppet hovedindeksen 1,6 prosent. Indeksen har gjennom resten av dagen ligget på omtrent samme nivå godt hjulpet av en oljepris som også er opp rundt 2,5 prosent siden fredag og handles til omtrent 66 dollar fatet. Hoppet i oljeprisen kommer etter flere positive signaler om produksjonskutt fra OPEC-møtet som avholdes denne uken.

Oppgangen har vært bred, og de alle de store europeiske børsene steg mandag. Også i Asia merket man oppgangen. Da de amerikanske børsene åpnet, hadde børsfesten også spredt seg dit. Nasdaq åpnet mandag opp 1,7 prosent, og S&P 500 nådde sitt høyeste nivå noensinne.

På vei ned i kjelleren

Likevel er industrien både i Tyskland, Kina og de siste månedene også USA er i ferd med å bremse opp, på grunn av lavere global etterspørsel og handelskrig.

På grunn av dette har økonomene fulgt svært nøye med etter tegn på at det samme skulle skje med Norge. Norsk økonomi er liten og åpen, og vil normalt påvirkes av det som skjer ute i verden.

Så langt er PMI-indeksen den eneste som peker på nedtur i industrien.

– Vi fikk ingen indikasjoner om noen avmatning i industrien i det regionale nettverket som kom for bare to uke siden, og som er betydelig mer stabil enn PMI, sier Jullum.

Den samme delindeksen falt også kraftig i juli i fjor, men spratt opp igjen måneden etterpå. Dette var trolig på grunn av lav svarprosent i undersøkelsen. På grunn av det globale bakteppet gjør tallene likevel at Jullum blir bekymret.

– Vi vet at global industri er på vei ned i kjelleren, og at det kommer til å ramme eksportrettet norsk industri, sier han.

Ikke bekymret

Knut Sunde, direktør i Norsk Industri, understreker at PMI-tallene ikke bør vurderes fra måned til måned.

– Nivået ligger fremdeles over 50, men er noe lavere enn månedene som ligger bak oss. Det avspeiler at det går litt roligere i industrien nå enn det gjorde før, sier han.

– Er du bekymret?

– Nei. Vi har to sterke trender i industrien for tiden. Det ene er en veldig sterk investeringsbølge i Nordsjøen som drar opp leverandørindustrien. I tillegg har vi en gryende internasjonal stagnasjon som er på gang. I sum så skulle dette tilsi at industrien går sånn noenlunde sidelengs, men PMI-tallene viser altså noenlunde lavere tall, sier Sunde, og viser til at andre indikatorer fremdeles viser god aktivitet i industrien.

– Akkurat disse PMI-tallene skal vi se over litt lengre tid før vi tolker dem, sier han.

«Fallet er veldig kraftig»

Kyrre Aamdal er seniorøkonom i DNB Markets, som er delansvarlig for PMI-indeksen, innrømmer at indeksen svinger mye, men mener at spesielt delindeksene kan gi supplerende informasjon.

– Nå ser vi en tydelig nedgang i antall eksportordre, som betyr at svakere etterspørsel ute i verden kan ha begynt å slå inn i norsk industri, sier Aamdal, og legger til:

– Fallet er veldig kraftig, men man skal være litt forsiktig med å tolke det. Det kan være påvirket av tilfeldigheter.

– Har dere sett tegn til oppbremsing i norsk industri i andre nøkkeltall?

– Nei, ikke konkret, sier Aamdal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.