Norges største bank, DNB, la torsdag morgen frem et resultat før skatt på 7,7 milliarder kroner. På forhånd ventet analytikerne like i underkant av 7,6 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt.

I samme periode i fjor ble overskuddet like over 7,6 milliarder kroner.

Det er særlig inntektene som har vokst det siste året: Netto renteinntekter endte på 9,58 milliarder kroner i kvartalet, mens det var ventet like over 9,6 milliarder kroner. I samme periode i fjor ble rentenetto på litt over ni milliarder kroner.

Totale inntekter ble 14 milliarder kroner. På forhånd hadde analytikerne ventet 13,6 milliarder kroner og tilsvarende i fjor var 12,5 milliarder kroner.

Egenkapitalavkastningen for banken endte på 11,3 prosent, som var noe ned fra fjorårets avkastning på 11,8 prosent. Avkastningen er 0,7 prosent under målet banken har for i år.

Rune Bjerke (59) legger frem siste resultat som konsernsjef torsdag. I september blir han etterfulgt av finansdirektør Kjerstin Braathen (48).

Ottar Eitzeid blir ny finansdirektør

Samtidig med rapporten for andre kvartal melder DNB at Ottar Eitzeid blir ny finansdirektør i banken, han starter 1. september.

Eitzeid kommer rett fra sjefsposisjonen i DNB Markets, der han har vært i nesten 18 år.

– Det er en styrke for oss at vi får en finansdirektør med sterk kommersiell teft, og som allerede har detaljert kunnskap om DNBs virksomhet. Ottar har vist svært gode resultater over lang tid, og har også dyp innsikt i alle de regulatoriske prosessene som treffer finansnæringen, sier påtroppende konsernsjef Kjerstin Braathen, i en pressemelding.

- Jeg er veldig glad for å kunne ta fatt på en ny og spennende oppgave i DNB som CFO. Dette er et fag og en funksjon jeg brenner for og gleder meg til å utvikle videre i DNB, forteller Ottar Ertzeid i pressemeldingen.

Renteinntekter til værs

Inntektene fra renter på lån og innskudd øker delvis grunnet en jevn vekst i utlån – og delvis etter tre rentehevinger det siste halvåret.

Totalt økte de utlånsvolumet med 6,3 prosent i andre kvartal.

DN har også skrevet at boliglånsrenten er satt opp dobbelt så mye som innskuddsrenten i norske banker.

I fjor høst var DNB én av de første bankene som hevet rentenivået på boliglån og forklarte det med høyere finansieringskostnader for banken – altså prisen DNB betaler for å låne penger internasjonalt og som deretter lånes ut til kundene. Norges Bank hevet styringsrenten i august i fjor for første gang siden 2011.

22. mars i år hevet Norges Bank styringsrenten fra 0,75 til 1,0 prosent, og dagen etter økte DNB renten på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng. På eksisterende lån skjedde endringen fra 8. mai – det vil si at to måneder er med i andre kvartal.

20. juni hevet Norges Bank styringsrenten fra 1,0 til 1,25 prosent og DNB svarte med å heve renten for noen av kundene. På eksisterende lån skjer rentehevingen fra 8. august i år.

Full fart på børsen

DNB-aksjen har fått en sterk start på året og er opp 25 prosent hittil i år. Analytikere har særlig pekt på at banken innfrir målet om 12 prosent avkastning på egenkapitalen så langt i år, tross at banken har fylt på mer egenkapital enn andre nordiske banker de siste årene.

Til sammenligning er Oslo Børs-indeksen opp 10,5 prosent hittil i år.

I juni ble DNB for første gang mer verdt enn Nordea på børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.