DNB er nå den største banken i Norden målt i markedsverdi.

Med sine 245 milliarder kroner i markedsverdi har DNB passert Nordea som største bank i Norden. Men for bare litt over to år siden var Nordea mer enn 200 milliarder kroner mer verdt enn DNB.

De siste årene har Nordea-aksjen falt kraftig, mens DNB har vokst seg stor og fet på børs.

– DNB har hatt en imponerende reise tvunget frem av norske myndigheters krav til kapitaløkning, sier bankanalytiker Jan Erik Gjerdal i ABG Sundal Collier.

Har bygget megabuffer

Analytikeren sikter til kapitalkrav fra myndighetene som er blitt økt flere ganger siden finanskrisen. Kravene innebærer kort fortalt at bankene må sette av en prosentandel til egenkapital for hver krone den låner ut.

De siste fem årene har DNB nesten doblet egenkapitalen sin til 224 milliarder kroner ved utgangen av 2018.

Bankanalytiker Jan Erik Gjerdal i ABG Sundal Collier.
Bankanalytiker Jan Erik Gjerdal i ABG Sundal Collier. (Foto: Elin Høyland)

– De har fått større og større egenkapital og de er verdsatt til 1,1 ganger verdien av egenkapitalen. Når du da øker egenkapitalen i en bank, stiger selvfølgelig verdien per aksje, sier Gjerland.

Målt i antall kroner DNB tjener, så har banken tjent mer enn noen gang. Gjerland sier DNB har klart å opprettholde en avkastning på egenkapitalen på mellom 11 og 12 prosent. Det er ansett som veldig bra.

De siste tre årene har DNB-aksjen steget 83 prosent på Oslo Børs, mens Nordea har falt 14 prosent.

– Hørt om hvitvasking?

Gjerland i ABG mener DNB har klart seg så mye bedre enn de andre bankene også av helt andre grunner.

– DNB har ikke gjort noe galt i perioden, mens de andre bankene har holdt på med ulike andre ting som gjør at verdien av egenkapitalen har falt til kanskje det halve, sier han.

– Hva er andre ting?

– Nei, du har kanskje hørt om hvitvasking?

– Hvitvasking har shavet (barbert bort, red.anm.) relativt mange milliarder i Danske Bank, hvitvasking har shavet av relativt mange milliarder i Swedbank og hvitvasking har shavet relativt mange milliarder i Nordea. Samtidig har de ikke klart å øke inntjeningen fordi de har måttet øke kostnader knyttet til compliance og it uten at inntektene har økt i det hele tatt, sier Gjerland.

Analytikerne sier at hvitvasking er den store stygge ulven for bankene mest fordi man frykter at amerikanske myndigheter kan komme til å dele ut bøter av en annen verden – eller at man mister banklisenser i USA.

Danske Bank har falt 55 prosent på børs det siste året. Swedbank-aksjen har falt 27 prosent i samme periode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.