Meglerhuset DNB Markets har lenge vært en pengemaskin for storbanken DNB og en viktig bidragsyter til konsernets bunnlinje.

DNB-sjef Rune Bjerke har tidligere gitt klar beskjed om at han kun er fornøyd dersom DNB Markets leverer et overskudd før utlånstap og skatt på minst én milliard kroner i kvartalet.

Det er et ganske hårete mål, men DNB Markets-sjef Ottar Ertzeid har ofte vist en imponerende evne til å dra meglerhuset i mål.

Siden vinteren 2018 har han imidlertid bommet hvert eneste kvartal. Andre kvartal 2019 ble ikke noe unntak. Torsdagens ferske DNB-tall viser at DNB Markets i andre kvartal hadde et overskudd før utlånstap og skatt på 628 millioner kroner.

De siste fem kvartalene har dermed DNBs meglerhus hatt et samlet overskudd på rundt 3 milliarder kroner, mens Rune Bjerkes milliardmål skulle tilsi et samlet resultat på minst fem milliarder.

Gravlegger målet

Påtroppende konsernsjef og nåværende finansdirektør Kjerstin Braathen i DNB sa til DN i februar at milliardmålet nå er i ferd med å bli lagt på hylla.

– Jeg tror den milliarden var myntet på et annet marked, sa hun til DN.

Kommunikasjonsdirektør i DNB, Thomas Midteide, bekrefter dette.

– DNB Markets har hatt kvartalsoverskudd over en milliard kroner over flere år, men markedet har endret seg de siste årene på flere områder. Uten at vi har tilsvarende planer ser vi noen av markedsendringene gjennom at Deutsche Bank nå legger ned aksjevirksomheten sin fordi det er vanskelig å få god lønnsomhet i dagens marked, sier Midteide til DN.

Han understreker at «milliardmålet» aldri var noe offisielt finansielt mål i DNB-systemet.

– Det har nok blitt nevnt med et glimt i øyet på flere pressekonferanser av konsernsjefen. Det har altså vært en ganske uformelt mål, sier Midteide.

– Det er nok også krevende å oppnå i dagens marked, legger han til.

Ertzeid blir finansdirektør

Torsdag morgen ble det klart at DNB Markets-sjef Ottar Ertzeid overtar som finansdirektør i DNB, når Kjerstin Braathen tar over sjefsstolen i konsernet 1. september.

Etter 18 år som sjef for DNB Markets blir Ottar Ertzeid nå finansdirektør i DNB
Etter 18 år som sjef for DNB Markets blir Ottar Ertzeid nå finansdirektør i DNB (Foto: Dagens Næringsliv)

Det er en styrke for oss at vi får en finansdirektør med sterk kommersiell teft, og som allerede har detaljert kunnskap om DNBs virksomhet, sier Braathen i en børsmelding.

Dermed er Ertzeid ferdig i DNB Markets etter 18 år som sjef for meglerhuset.

Alexander Opstad konstitueres som ny leder av DNB Markets. Han er i dag leder av aksjehandel og -analyse i meglerhuset. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.