DNB er blitt enige med styret i Sbanken (tidligere Skandiabanken i Norge) om et oppkjøp, der DNB byr 103,85 kroner for hver aksje i Sbanken, et bud som anbefales av styret i den heldigitale banken.

Dette er omtrent 30 prosent høyere enn onsdagens sluttkurs på 80 kroner, og nesten 50 prosent over gjennomsnittskursen, justert for utbyttebetalingene som er gjort fra Sbanken, de siste seks månedene.

– Nå har vi muligheten til å kombinere to av Norges fremste tilbydere av digitale kundeopplevelser til ett innovativt miljø, uttaler konserndirektør Kjerstin Braathen i en melding.

Da Oslo Børs åpnet handelen mandag steg aksjen nesten 30 prosent, til like under budprisen.

Det innebærer at investorene på Oslo Børs ikke regner med at noen andre vil melde seg på i en budkamp om Sbanken.

Må få tommel opp

DNB og Sbanken må få tilslutning fra eiere med til sammen 90 prosent av aksjene for at avtalen skal gå gjennom. Så langt er det hovedeier Altor med 1/4 av aksjene, og noen andre aksjonærer som har takket ja.

Pareto Securities skriver i en oppdatering, gjengitt av TDN Direkt, at hinderet vil bli godkjennelse fra norske konkurransemyndigheter ettersom DNB ved oppkjøpet av Sbanken vil øke deres markedsandel innen boliglån fra 24 til 27 prosent.

– Vi har stor respekt for den formelle prosessen vi skal inn i, men tror og håper det går bra. Først skal uansett akseptperioden gjennomføres, sier Midteide om DNB frykter de kan få trøbbel med å få myndighetene til å godkjenne oppkjøpet, sier DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide til DN.

– Vil styrke markedsposisjon

Fra før eier DNB én prosent av Sbanken.

Altor kjøpte sine nesten 27 millioner aksjer til 46 kroner stykket i 2016, for til sammen 1,2 milliarder. Om avtalen går gjennom vil oppkjøpsfondet få 2,7 milliarder for aksjene, en økning på 125 prosent.

Sbanken har 476.000 personkunder.

– Vår første reaksjon – forutsatt at transaksjonen går gjennom – er at den vil styrke DNBs markedsposisjon innen boliglån, spareprodukter og nettbank, samtidig som forretningen de kjøper av natur er både lønnsom og innebærer lav risiko, skriver Danske Bank i en oppdatering torsdag morgen, der de trekker frem økt eksponering mot boligmarkedet som en ulempe for DNB.

DNBs Kjerstin Braathen om ledelse: – Den dagen du har mistet frykten for å feile, er du farlig
Ledere om ledelse: Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB har ingen tro på at noen er født til å bli ledere.
04:15
Publisert:

– Styrking av norsk bankvesen

Finansforbundet mener en fusjon vil styrke norsk bankvesen.

– Norsk finansnæring konkurrer med store internasjonale finanskonsern. Da er det positivt at vi kan styrke kompetansemiljøene i Norge for å sikre vår posisjon og levere enda bedre kundeopplevelser, sier forbundsleder Vigdis Mathisen i en uttalelse.

Hun registrerer at nedbemanninger ikke er et tema i meldingene som er utsendt, og at dette er positivt.

DNB skriver i torsdagens børsmelding at de venter akseptperioden vil vare 20 virkedager, etter at det endelige tilbudsdokumentet legges frem neste uke. Om alt går som det skal vil oppkjøpet gjennomføres i tredje kvartal i år, heter det i børsmeldingen.

I en post på Facebook-siden sin kommenterer Sbanken tilbudet:

«Endelig avklaring vil ta tid, og for deg som er kunde hos oss er det lite sannsynlig at det kommer endringer før i 2022.»

I avtalen mellom Sbanken og DNB har de to blitt enige om en liten «giftpille» i fall oppkjøpet ikke blir noe av.

Dersom DNB ikke får grønt lys fra myndighetene til å gjennomføre kjøpet, må det betale Sbankens kostnader på inntil ti millioner kroner. Tilsvarende må Sbanken betale inntil ti millioner kroner til DNB dersom Sbanken-styret går bort fra sin anbefaling av budet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.