– Dette er ikke tiden for strategisk spill og taktikkeri. Nå handler det om å stå sammen i en krise. Rentekuttet er omfattende og vil komme kundene til gode så raskt som vi har mulighet for, i tråd med signalene myndighetene, Norges Bank og våre kunder har gitt, sier Øyvind Thomassen, daglig leder i Sbanken.

I en børsmelding mandag ettermiddag melder Sbanken at det kutter samtlige flytende boliglånsrenter med 0,5 prosentpoeng. Etter endringen vil beste veiledende boliglånsrente i banken være på 1,98 prosent, ifølge meldingen.

Nyheten kommer etter at det søndag ble klart at DNB kutter sin boliglånsrente – men ikke før i starten av mai. Det har blitt møtt med kraftig kritikk fra økonomer og politikere.

Thomassen i Sbanken sier:

– Styringsrenten er nå historisk lav, men det er stor uro og usikkerhet i finansmarkedet. Det betyr at våre kostnader for å finansiere boliglån i finansmarkedet er vesentlig mindre endret enn styringsrenten. Det er likevel våre kunder som kjenner dette mest på kroppen. Derfor innfører vi et umiddelbart kutt, og gjør nødvendige endringer og tilpasninger i driften vår for å kunne hjelpe kundene nå når de trenger oss som mest.

Dagens rentekutt på 0,5 prosentpoeng tilfaller boliglånskunder med flytende rente av alle typer belåningsgrader og vil publiseres i kundenes nettbanker i løpet av uken, opplyses det i børsmeldingen.

Flere banker kutter for andre gang

Det betyr at følgende banker nå har senket sin boliglånsrente flere ganger som følge av koronavirusutbruddet og Norges Banks rentekutt de siste ukene:

  • Nordea skriver i en pressemelding mandag ettermiddag at den senker renter på boliglån og innskudd for andre gang på én uke. Beste veiledende rente hos banken er 1,95 prosent for Grønne lån. Rentesatser for eksisterende kunder gjelder fra 29. april.
  • SpareBank 1 Østlandet meldte tidligere mandag at de kutter rentene for andre gang på en uke. Boliglånsrenten i banken kuttes ytterligere med inntil 0,50 prosentpoeng. Til sammen har banken satt ned rentene med inntil 0,85 prosentpoeng. Den laveste renten på boliglån blir nå 2,05 prosent for førstehjemslån.
  • Sandnes Sparebank kutter renten ytterligere. Totalt har banken senket renten med inntil ett prosentpoeng. Banken senker også betingelser på innskudd med inntil ett prosentpoeng. For eksisterende kunder gjelder nye betingelser fra 1. og 15. april.

«Nå må bankene vise samfunnansvar»

Når bankene skal sette opp boliglånsrenten, er de pliktig å vente seks uker etter at de har annonsert renteendringen, men dette gjelder ikke når de setter renten ned. Hilde C. Bjørnland, prorektor og professor ved Handelshøyskolen BI, sier hun er skuffet over at DNB ikke kutter renten raskere.

DNB gir altså ikke etter for presset og venter til 2. mai med å effektuere rentekuttet for eksisterende kunder.

– Det er fint at de kutter renten, men det er skuffende at de ikke gjør dette før i mai. Vi står trolig foran en global resesjon, og da er det overraskende at de formulerer seg som om alt er normalt. Nå må bankene vise samfunnsansvar. De kunne kuttet med en gang, sier Bjørnland.

DNB-kritikk

DNB annonserte søndag ettermiddag at de kutter boliglånsrenten med inntil 0,50 prosentpoeng, og er dermed første bank til å kutte renten etter at Norges Bank barberte styringsrenten med 0,75 prosentpoeng på fredag forrige uke.

Dette betyr at DNBs beste boliglånsrente kan bli så lav som 2,04 prosent.

I løpet av de siste dagene har bankene fått kraftig kritikk fra både økonomer og politikere for at de ikke kutter renten raskere. Lørdag ba Stortinget de norske bankene spesifikt om å gi rentekutt raskt til sine kunder.

– Komiteen mener det er viktig at rentekuttene raskt kommer kundene til gode dersom de skal ha den ønskede effekten på norsk økonomi, heter det i innstillingen etter forslag fra Rødt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.