– Det første jeg kan se i gruppen, er at det er nærmest euforisk stemning. Mange er lettet og det virker som at mange synes fornuften har seiret. Og jeg kan jo bare istemme med det utsagnet. Det er jo helt utrolig at tilsynet nå har lyttet til både markedet og kundene og sett nøyere på hva slags skjevhet dette ville gi dersom DNB kjøper opp Sbanken.

Christian Jahr er en av initiativtagerne bak Facebook-gruppen «Redd Sbanken – Nei til DNB». Tirsdag formiddag er gruppen full av feirende poster etter at Konkurransetilsynet sa nei til DNBs oppkjøp.

«FANTASTISK», skriver en, som mener «Sbanken er reddet». En annen har kommentert «hipp hipp hurra !!!»

– Jeg har ikke fått meg så veldig godt inn i saken ennå, men overskriften er jo fantastiske nyheter. Og det er nesten mer enn hva vi kunne håpet på. Det at de nå setter ned foten, i alle fall i denne omgang, viser at det har ikke bare vært tomme ord det som vi i denne gruppen og meg selv inkludert har ytret hele tiden. Når det gjelder at det er ikke fornuftig at DNB skal få ta over Sbanken, sier Jahr.

Kan klage

Tilsynets avgjørelse er en seier for opprørerne, men det betyr ikke nødvendigvis at saken er over. DNB har muligheten til å klage på avgjørelsen, og det er nå til vurdering.

– Det er kanskje for tidlig å ta hele seieren. Men dette her er en fantastisk nyhet, sier Jahr.

Christian Jahr er en av initiativtagerne i aksjonsgruppen på Facebook mot DNB-oppkjøpet.
Christian Jahr er en av initiativtagerne i aksjonsgruppen på Facebook mot DNB-oppkjøpet. (Foto: Facebook/privat)

DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen kommenterer saken slik mandag formiddag:

– Vi er både skuffet og overrasket over at de velger å stoppe transaksjonen på grunnlag av en veldig liten del av Sbanken. Fondsdistribusjonen utgjør bare tre prosent av selskapet. Hovedaktiviteten med lån og innskudd ble klarert før sommeren, og var det som fikk mest oppmerksomhet.

Jahr forteller at det har vært «et voldsomt engasjement» i gruppen. Dette er blant annet brukt til å skrive leserinnlegg og forfatte brev til Konkurransetilsynet. Han trekker også frem innsatsen til Huseiernes Landsforbund.

– Huseierne også har gitt massiv støtte og vært en viktig pådriver for hvorfor dette oppkjøpet ikke er greit.

Mener det ikke gir mening

Hovedbudskapet fra Facebook-gruppen har ifølge Jahr vært følgende:

– Det gir ikke mening at DNB skal kjøpe opp den banken som setter premissene for lave gebyrer og enkle og brukervennlige banktjenester.

Selv om Sbanken er liten, «så går de foran og viser vei og setter premissene for veldig mange av de banktjenester som andre banker også tilbyr», mener Jahr.

– Så det er klart at til tross for at de er en liten aktør, så har de likevel stor makt. De er den best likte banken og har de beste banktjenestene. Og da er det ikke noen tvil om at det også er viktige ting som tilsynet har bitt seg merke i, legger han til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.