Et droneangrep mot to Saudi Aramco-oljeanlegg i Saudi-Arabia lørdag førte til nedstengning av oljeproduksjon på 5,7 millioner fat, tilsvarende halvparten av Saudi-Arabias oljeproduksjon og syv produsent av verdensproduksjonen.
Nyheten slo umiddelbart inn i oljemarkedet da handelen åpnet mandag.
En oppgang på 20 prosent da førbørshandelen åpnet ved midnatt søndag, dempet seg imidlertid til det halve da markedet åpnet for fullt. Oljeprisen ble handlet til nivåer på over 66 dollar mandag, opp fra nivåer noe over 60 dollar fatet da Oslo Børs stengt fredag.
Ser 75 dollar fatet
Det store spørsmålet er hvor lenge produksjonsbortfallet vil vare. Saudi-Aramco anslår selv to måneder, ifølge Reuters, som viser til ikke-navngitte kilder.
Goldman Sachs ser oljeprisen opp tre til fem dollar per fat dersom produksjonen i Saudi-Arabia blir forstyrret for en kort periode på for eksempel en uke, ifølge TDN Direkt. Dersom forstyrrelsene varer i to til seks uker, ser de en oppgang i oljeprisen på mellom fem og 14 dollar per fat.
Videre mener Goldman Sachs at oljeprisen kan stige til over 75 dollar per fat, dersom den nåværende produksjonsforstyrrelsen varer i mer enn seks uker. Dette ventes føre til at strategiske oljelagre blir frigjort, noe som vil gi et pristak på dette nivået, ifølge TDN Direkt.
Tre av fire laster opp
Droneangrepet og det forventede oljeprisbykset har fått deltagerne i DNs porteføljekonkurranse til å laste opp med børstungvekteren Equinor. Tre av fire tar nå oljeselskapet inn blant sine anbefalinger.
Sjefstrateg Peter Harper i DNB Markets tar inn Equinor og hiver ut oljeselskapet DNO, som har virksomhet i kurdisk Irak og i Jemen.
«Dermed opprettholdes eksponeringen mot energisektoren, men vi tar samtidig ned den geopolitiske risikoen. Gassprisene har i tillegg steget den siste uken og endringen innebærer dermed også en balansering av noe risiko i forbindelse med Yara», skriver Harper i en epost til DN.
Store tilbakekjøp
Investeringsdirektør Albert Collett i Arctic Fund Management tar også inn Equinor.
Han peker på at selskapet hadde et svakt andre kvartal, drevet av vedlikehold og noe produksjonsproblemer på norsk sokkel, som han tror vil bli løst fremover.
Samtidig venter han at selskapet vil gjøre nye investeringer i lisenser i Brasil, og at aksjonærene vil nyte godt av tilbakekjøpsprogrammet.
«Equinor annonserte tidlig i september et stort tilbakekjøpsprogram som skal være avsluttet innen utgangen av år 2022. Dette betyr en reduksjon i antall utestående aksjer på rundt 7,5 prosent, noe som øker aksjonærenes andel av fremtidig inntjening», skriver Collett i epost til DN.
Ser utbyttemaskin
Arctic-forvalteren øker også oljeeksponeringen ved å ta inn Aker BP.
«Aker BP gir god direkte eksponering mot en høyere oljepris», skriver han.
Forvalteren peker også på at oppstarten på Johan Sverdrup-feltet i oktober blir en milepæl for Aker BP og de andre selskapene som er involvert. Samtidig styrker oljefunn på Liatårnet Aker BPs ressursbase i NOAKA-området, og bør gi fortgang i prosessen med Equinor før en feltutbygging, mener han.
«Aker BP betaler syv prosent utbytte i år. Dette skal gradvis øke til 11 prosent i år 2023 dersom selskapet følger sine målsetninger», skriver Collett.
Ut forsvinner entreprenørselskapet Veidekke. Aksjen har hatt en god utvikling siden Arctic-forvalterne tok den inn i porteføljen, og har steget 25 prosent siste fire uker.
«Vi tenker at aksjen har gjort jobben sin i det korte bildet», skriver Collett.
Tar inn Nel
Porteføljeforvalter Petter Tusvik i Alfred Berg Kapitalforvaltning øker også oljeeksponeringen ved å ta inn Equinor.
«Risikopremien på olje øker etter angrepet i Saudi-Arabia», skriver han i en epost.
Alfred Berg-forvalteren benytter også anledningen til å ta inn hydrogenstasjonselskapet Nel.
«Vi tror Hydrogen blir en viktig bidragsyter i energimiksen, spesielt innen tyngre transport. Nel ligger godt an som leverandør til en del spennende prosjekter både innen transport og i industrien for å redusere bruken av fossil energi», skriver Tusvik.
Orkla-farvel
Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets opprettholder en mindre energieksponert portefølje. På den annen side kvitter han seg med Orkla, som har vært en defensiv favoritt inntil nylig.
«Vi tok Orkla inn på grunn av motsykliske kvaliteter som følge av økt usikkerhet på makrosiden og økt spenning rundt handelskrigen. Siden den gang har vi ytterligere tatt ned risikoen og Beta (hvor mye en aksje svinger ift. markedet, red.anm.) i porteføljen, hvor laks har kommet inn», skriver han i en oppdatering mandag.
Sparebank 1 Markets har en holdanbefaling på Orkla med kursmål 80 kroner. Aksjen ble mandag handlet på nivåer rundt 79 kroner, ned rundt fire prosent den siste uken frem til fredag.
«Kombinert med noe løsere argumentasjon på handelskrig, positivt sentiment på olje i hvert fall i det korte bildet, og at vår analytiker har en nøytral anbefaling på aksjen, så velger vi å ta ut Orkla», konkluderer Kongslie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.