Det ble en sterk forrige uke for Oslo Børs, der hovedindeksen steg omkring 2,5 prosent i kjølvannet av forsonende toner fra Kina i handelskonflikten med USA.

Fortsatt er samtaler mellom USA og Kina i Washington planlagt for denne måneden, mens USA-president Donald Trump holder varslede økninger i tolltariffene som riset bak speilet. Wall Street lot imidlertid også til å tolke utviklingen positivt, der den brede S&P500-indeksen steg 2,75 prosent forrige uke.

Det bringer S&P-avkastningen til rekordhøye 16,7 prosent for året hittil, mens hovedindeksen på Oslo Børs kan igjen skilte med solide 7,8 prosent.

Defensiv oppsving

De store svingningene har imidlertid ført til en mer forsiktig tilnærming blant investorene.

Defensive aksjer, aksjer som svinger lite med markedsutviklingen, har gjort kraftig comeback. Selskaper med stabil etterspørsel etter sine varer og tjenester, som konsum, helse, forsikring og energiforsyning er gjerne gjengangere i et slikt klima.

I forrige uke ble den defensive tilnærmingen speilet av deltagerne i DNs porteføljekonkurranse. Tre av fire av dem lastet opp med blant annet nærings- og vaskemiddelprodusenten Orkla, ofte ansett som en av de mest defensive aksjene på Oslo Børs.

Orkla-aksjen har steget 2,6 prosent bare den siste uken, og er opp nærmere 23 prosent de siste seks månedene, hvorav nær halvparten de siste tre.

Gjør kuvending

Forvalter og investeringsdirektør Albert Collett i Arctic Fund Management kaster imidlertid ut Orkla-aksjen fra sine anbefalte investeringer etter kun én uke i porteføljen.

Han lar det skinne igjennom at aksjen allerede har gått mye.

«Det får være måte på «trygg havn» også!», skriver Collett i en epost til DN.

Ut forsvinner også entreprenørselskapet AF-gruppen etter et tilsvarende kort opphold blant Colletts anbefalte investeringer.

AF-gruppen steg over seks prosent i forrige uke, og har dermed steget over 37 prosent så langt i år.

Tiden er også kommet for Arctic-forvalteren til å ta farvel med det Aker og Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Aker BP. En oppgang på over fem prosent forrige uke er en mager trøst for det som lenge var en børsrakett.

Aker BP var på et tidspunkt opp 30–40 prosent da oljeprisen var på sitt høyeste rundt 75 dollar fatet i vår, men har siden, som oljeprisen, falt kraftig tilbake. Aksjen kan nå skilte med en avkastning på oppunder ti prosent hittil i år.

Inn kommer Rogalands-banken Sparebank 1 SR-Bank. Aksjen er opp 5–6 prosent så langt i år, etter at svak utvikling siste tre måneder har barbert avkastningen med syv prosent.

Arctic-forvalteren begrunner valget med at aksjen gir eksponering mot en norsk økonomi og region som gjør det bra, der banken har solid inntjening og vekst, mens prisingen av aksjen er beskjeden.

Øvrige deltagere i DNs porteføljekonkurranse gjør ingen endringer denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.