Et svakt børsklima senket årets avkastning på Oslo Børs til rundt ti prosent i forrige uke.

Hovedindeksen falt over to prosent, dobbelt så mye som den brede S&P 500-indeksen på Wall Street. Med et fall på én prosent kan New York-børsen likevel skilte med en avkastning på over 18 prosent hittil i år.

I det høstferien står for døren for mange, velger imidlertid tre av fire av deltagerne i DNs porteføljekonkurranse å holde sine aksjeanbefalinger uendret.

Bytter over halvparten

Arctic-forvalter Albert Collett er unntaket, og det til gagns. Denne uken gjør han fire bytter. Dermed skifter forvalteren ut over halvparten av selskapene i sin anbefalte oppstilling.

Ut forsvinner oljeselskapet Equinor, og det oljetunge industrieierselskapet Aker. Mens Equinor har løftet seg markert den seneste måneden, er det ikke nok til å forhindre at selskapet er ned over fem prosent hittil i år.

Aker har også løftet seg den siste måneden, som bidrar til at avkastningen så langt i år er på den positive siden. Knappe fire prosent opp er imidlertid milevis unna toppnivået fra i vår, og aksjen er ned nær 30 prosent de siste seks månedene.

Gass og oljeproduksjon

Equinor og Aker byttes ut med gassfraktrederiet BW LPG og oljeprodusenten BW Offshore, opplyser Collett til DN.

Han peker på at grassfraktratene for supergasstankere på 60 000 dollar tanken er tre ganger så høye som break-even, og at markedsforventningene for andre kvartal er for lave.

«Det veldig god inntjening for øyeblikket og vi tror dette kan vare lenge nok til at aksjen må reagere opp», skriver forvalteren i en epost.

Han mener at BW Offshore også er inne i en god fase med oppgradering av reserver og flere spennende muligheter, der resultatet fra Hibiscus-brønnen ventes innen kort tid.

«Det kan være en mulig trigger for aksjen i det korte bildet, og det lange bildet ser veldig interessant ut», skriver Collett.

Tar Bonheur-gevinst

Arctic-forvalteren velger nå å bli sittende med én bankaksje, SR-Bank, og tar farvel med DNB. Bankkonsernet kan skilte med en avkastning på over 15 prosent hittil i år, etter kraftig løft den siste måneden.

Også det Fred. Olsen-kontrollerte vindkraft- og shippingkonsernet Bonheur, forsvinner ut. Bonheur er en av børsens største vinnere så langt i år, og har mer enn doblet seg. Aksjen handles nå til rundt 200 kroner.

«Bonheur har gitt oss bra avkastning på kort tid, men vi har et kursmål på 260–280 kroner på litt lengre sikt», skriver Collett.

It og fisk

Inn kommer it-selskapet Atea.

Forvalteren viser til at Atea har god og stabil topplinjevekst, samt økende driftsmargin. Han venter en betydelig forbedring for it-selskapet i andre halvår mot samme periode i fjor, og mener aksjen representerer god risk-reward.

«På sikt kan Atea være en konsolidator men også en oppkjøpskandidat for store globale it-tilbydere grunnet selskapets størrelse, verdivurdering, markedsposisjon, og skala hos leverandørene», skriver Collett.

Han velger seg også Salmar, og peker på at oppdrettsselskapet leverer noen av de høyeste marginene i sektoren og at prisingen er attraktiv.

«Vi tror Salmar vil fortsette med god lønnsom vekst», konkluderer forvalteren.

Hverken Alfred Berg Kapitalforvaltning, DNB Markets eller Sparebank 1 Markets gjør endringer i sine porteføljer denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.