Oslo Børs steg 1,3 prosent i forrige uke og hovedindeksen kan dermed fortsatt vise til en avkastning på solide 12–13 prosent så langt i år.

Sjømatindeksen har imidlertid svekket seg markert den seneste måneden. En avkastning på rundt ni prosent så langt i år viser også en tydelig svakere utvikling enn markedet generelt.

Oppgraderer fisk

Sparebank 1 Markets og analytiker Petter Kongslie oppgraderer sjømatsektoren til kjøp fra nøytral, ifølge en oppdatering mandag.

«Etter at vi nedgraderte sektoren i midten av august er sjømatindeksen ned 16 prosent relativt til hovedindeksen. Selv om vi nå drar ned forventningene til driftsresultat (ebit) i 2019–2020 med 3–5 prosent for de fleste oppdrettere, så har sektorfallet vært såpass betydelig at vi tar opp vårt sektorsyn fra nøytralt til kjøp. Fra et risk-reward-perspektiv så fremstår sektoren nå som attraktiv», skriver Kongslie.

Analytiker Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets.
Analytiker Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets. (Foto: Sparebank 1 Markets)

Mens det er usikkerhet rundt når spotprisene tar seg opp igjen, venter analytikeren lavere tilbudsvekst og stigende etterspørsel de neste månedene. Han tror derfor at det bare er et tidsspørsmål før aksjemarkedet igjen blir interessert i sjømatsektoren, og tar inn Lerøy Seafood og Grieg Seafood i sin anbefalte aksjeportefølje denne uken.

Velger Lerøy og Grieg

Fra før har sparebank-analytikeren Norway Royal Salmon blant sine anbefalinger.

«Vi øker sjømateksponeringen i ukeporteføljen», skriver Kongslie.

Sparebank 1 Markets har nå en kjøpsanbefaling på alle lakseoppdrettere, bortsatt fra Bakkafrost. Kursmålet på Lerøy Seafood er 70 kroner per aksje, og 130 kroner for Grieg Seafod. Aksjene ble mandag handlet til nivåer rundt 56 og 110 kroner, respektivt.

«Begge selskapene handles på lave multipler og har betydelig inntjeningsvekst de neste årene. I en situasjon med økt fokus på sektoren, så er dette typisk selskaper som vil gjøre det bra», skriver Kongslie.

Ut forsvinner det Aker-kontrollerte skips- og fartøyinvesteringsselskapet Ocean Yield.

Velger bort laks

Investeringsdirektør og forvalter Albert Collett i Arctic Fund Management går imidlertid motsatt retning. Han tar ut Grieg Seafood, som eneste representant for sjømatsektoren i Arctic-porteføljen.

«Høstjakten har startet så da står det vilt på menyen», skriver Collett i en epost til DN.

Forvalter Albert Collett, Arctic Fund Management.
Forvalter Albert Collett, Arctic Fund Management. (Foto: Adrian Nielsen)

Han fjerner også oljeselskapet Aker BP, og viser til at eksponeringen er opprettholdt gjennom Aker, som beholdes i porteføljen. Ut forsvinner også jernbane- og trikkelinjeentreprenør NRC Group.

«NRC er et av våre beste langsiktige value case, men vi slipper andre aksjer inn i uke- porteføljen nå», skriver forvalteren.

Velger it-konsulenter

Inn kommer IT-konsulentselskapet Crayon. Aksjen har mer enn doblet seg hittil i år, etter å ha gått halvannen gangen, og er opp over 40 prosent seneste tre måneder.

«Crayon hjelper store og mellomstore selskaper til å optimalisere sin «flåte av software» for å optimalisere behov, teknologi og kostnader. Denne servicen/behovet tror vi kan ha en interessant vekst i flere år», skriver Collett.

Han tar også inn Nel, som leverer løsninger for produksjon, lagring og distribusjon av hydrogen, en fornybar energikilde, påpeker Collett.

«Vi tror dette kan få enda mer fokus og at lønnsom forretning vil komme», påpeker Arctic-forvalteren.

Hverken DNB Markets eller Alfred Berg Kapitalforvaltning gjør endringer i sine porteføljer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.