– At jeg har klart å få konsernsjefen til å gi dette prosjektet til meg er kult, sier Kaare Helle, direktør for risikokapital i DNV GL.

Ifølge DNV vil det skje enorme endringer i energimarkedet. Selskapet anslår at fornybar energi vil utgjør nesten halvparten av energimiksen om 30 år. Kaare Helle er mannen som skal være spydspissen på et splitter nytt venturefond som skal sørge for at DNV får sin del av kaken.

Etter hva DN erfarer skal fondet over de neste tre årene investere rundt 200 millioner kroner.

– Ekstrem vekst i fornybar energi

– Det kommer til å være en ekstrem endring i verden på energi og energiforbruk, og digital teknologi. De to driverne kommer til å skape en ekstrem endring i verden, sier Helle, som sammen med to andre får ansvar for fondet.

– Frem mot 2050 kommer det til å være en ekstrem vekst i fornybar energi. Når oppstår kreativitet? Det oppstår når man står overfor store problemer. Mye av våre investeringer kommer til å gå til fornybar energi, men jeg tror vi kommer til å få en stor bredde på den porteføljen vi skal ha. Det betyr ikke at vi ikke anerkjenner at olje og gass er en viktig industri fremover. Det kommer også til å være vekst i de sektorene, sier han.

I over 150 år har DNV GL, tidligere Det Norske Veritas, sertifisert og verifisert skip. Med årene har selskapet breddet seg mot olje og gass, matvaresektoren og helse. Over de neste fire årene skal DNV gjøre investeringer i mellom 15–20 oppstartsbedrifter. Den første investeringen som skal inn i porteføljen er blokkjedeselskapet Vechain som DNV for drøye to år siden gikk inn i for to millioner euro.

– Digitalisering og utvikling går så fort. Det å ta eierskapet og følge med på den scenen er en måte å sørge for at vi holder oss selv skarpe og gode, sier Helle.

– Vi kommer til å gå på noen smeller

Helle anslår å vurdere rundt 100 selskaper per investering, men er tydelig på at selv ikke nøye vurderinger garanterer suksess.

– Vi må være forberedt på at noen investeringer går dårlig. Antagelig går 30–40 prosent konkurs, 30–40 prosent passe og 10–20 kjempebra. Vi kommer til å gå på noen smeller, men det er min jobb å balansere det, sier han.

Men selv om et selskap skulle gå dårlig finansielt er det nødvendigvis ikke bekmørkt.

– Jeg tror dette er en bra strategi. Vi får fullt innsyn i 15–20 selskaper og kan dra nytte av kompetansen i de selskapene, sier Helle.

– Andre selskaper med lignende fond er blitt beskyldt for å kopiere selskapene de investerer i og så kutte samarbeid eller selge seg ut. Hvordan sikrer dere at dere ikke blir slik?

– Det er en mistanke som corporate venturekapital har på seg. Vi kommer ikke til å ha noen spesielle klausuler som favoriserer oss fremfor andre investorer. Det kommer heller ikke til å være noe krav til oppkjøp eller større eierandel som ikke er rettferdig overfor gründeren. Vi har lært av andres feil om hvordan vi skal reagere. Det som er hovedformålet er å finne de beste gründerne. Kommer du til dem med for høye krav går de bare til noen andre. De vasser i kapital fordi de har noe genialt, sier Helle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.