Oppkjøpsfondet Summa Equity kjøper 52 prosent av arkivselskapet Documaster for 100 millioner kroner. Det verdsetter selskapet med 25 ansatte og hovedkontor på Skøyen i Oslo til 193 millioner kroner.
Selskapets verdi har vokst med over 300 prosent på under ett år. Det har gått fra en verdsettelse på 48 millioner kroner i siste kapitalinnhenting i juni 2016 til 193 millioner kroner i verdsettelse nå.
Dobler pengene på åtte måneder
Gründerne Yngve Tvedt og Christian Lundvang har nå totale verdier for over 50 millioner kroner i selskapet de startet. De blir med videre som aksjonærer.
Alpinist Aksel Lund Svindal og hans far har verdier for over syv millioner kroner i selskapet og blir også med videre som aksjonærer.
Fondet Norsk Innovasjonskapital IV selger seg ut med en gevinst på oppunder 20 millioner kroner på under ett år. Fondet forvaltes av selskapet Televenture, som ble grunnlagt av Rune Rinnan i 1993. De største investorene i Norsk Innovasjonskapital IV er blant andre Akershus fylkeskommune, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Bergen Teknologioverføring, Selskapet for industrivekst (Siva) og Helse Midt-Norge. Rinnan eier selv indirekte over ti prosent av Norsk Innovasjonskapital IV.
– Når man nesten dobler pengene sine på 8,5 måneder, så sier jeg takk for det. Jeg tror Summa gjør en super investering og jeg har kjempetro på Documaster, men vi tar denne gevinsten nå ja, sier Rinnan.
– Hva er grunnen til at du selger deg ut hvis du fortsatt har tro på selskapet?
– Når man dobler investeringen i løpet av 8,5 måneder, så synes jeg det er greit å sikre gevinstene, sier Rinnan.
– Vi har ikke så dype lommer som Summa. Selskapet har store muligheter, men her trenger man mye kapital, og skal man få verdier ut av det, må man bruke noen år på det. Den kraften har Summa, og jeg tror de vil gjøre en kjempeinvestering, sier han.
«Vokser på megatrend»
Daglig leder Pål Reinert Bredvei i Documaster forklarer den raske verdistigningen med digitaliseringen som pågår for full styrke i norske bedrifter.
– Vi vokser på den megatrenden som nå rammer mange bedrifter: Digitalt produsert innhold vokser eksponentielt, samtidig som kravene til å ha kontroll på dataene øker, sier Bredvei.
Kundene er alt fra kommersielle bedrifter til offentlig sektor og barnevern som behandler mye sensitiv informasjon.
– Documaster er som en «compliance robot». Ved hjelp av automatisering hjelper vi bedrifter til å få kontroll på dataene og avhender gamle it-systemer, sier Bredvei.
Startet i 2003
Det hele startet da gründerne Yngve Tvedt og Christian Lundvang på begynnelsen av 2000-tallet fikk flere henvendelser fra sine kunder som etterspurte en frittstående arkivløsning. Tvedt og Lundvang hadde arkivkompetanse bygget opp over 15 år i kombinasjon med it-erfaring. Arkivplan ble startet av dem i 2003, og det vokste raskt og har i dag 430 kunder i offentlig sektor.
Documaster, som ble grunnlagt i januar 2014 av det norske start-up-selskapet Norselab, tok over Arkivplan i november 2016.
Nye personvernlover gir vekst
Bredvei forteller at det er flere andre forhold som gjør at Documaster er blitt en vekstvinner.
– Den nye personvernforordningen General Data Protection Regulation (GDPR) blir satt ut i livet 25. mai neste år. Det betyr at bedrifter, det offentlige og private i hele Europa må ha kontroll på sine data, sier Bredvei.
– Det kommer nå mer straff og pisk for dem som ikke overholder dette. Man kan få store bøter på opp mot fire prosent av omsetningen, legger han til.
De største konkurrentene til Documaster er selskaper som Evry, Visma, Software Innovation og Acos.
– Vi går ikke i direkte konkurranse med de store. De leverer store komplette løsninger; vi spisser oss inn på digitalt arkiv og informasjonsforvaltningsbiten, sier Bredvei.
– Vi tar vare på forretningskritisk informasjon uavhengig av system, men så langt har man stort sett levert «all inclusive», «one solutions fits all». Dette vil ikke lenger være formålstjenlig og man vil se mer av frittstående og skybaserte løsninger fremover, legger han til.
«Enestående teknologi»
Bredvei mener det er ingen i verden i dag som gjør akkurat det Documaster gjør, ei heller i Asia eller USA.
– Vi finner ingen som tilbyr en frittstående arkivløsning som er systemuavhengig, sier han.
– Vi blir oppfattet som en disruptiv løsning innen arkivverdenen. Vi bryter opp de gamle siloene og sørger for at man slipper ekstremt kompliserte og dyre emigreringsprosjekter. Vi kan koble oss til alle type systemer, uavhengig av teknologi og plattform. Og vi henter ut data uavhengig av teknologi og plattform, forklarer han.
Seriegründer Ivar Kroghrud eier rundt to prosent av selskapet og er styreleder.
– Med et fantastisk team og en helt enestående teknologi kan Documaster fort bli den mest spennende nykommeren blant norske programvareselskaper de neste fem årene. Teknologien løser en rekke store og aktuelle utfordringer i både privat og offentlig sektor, sier Kroghrud.
Fra 25 til 100 ansatte
Selskapet skal nå vokse fra 25 til 100 ansatte og åpne kontorer utenfor San Francisco i USA i tillegg til alle sine europeisk kontorer.
– Vi er imponert over hva Documaster har klart å bygge opp på under tre år. Documaster er et godt eksempel på at vi her i Norge er godt posisjonert for å utvikle gode løsninger med internasjonalt skaleringspotensial, sier partner, eier og gründer Christian Melby i Summa Equity, som er ansvarlig for investeringen.
– Vi har stor tro på at den løsningen, erfaringen og kundebasen Documaster besitter, gjør dem godt rigget for å skalere og raskt bevege seg inn i nye markeder, sier han.(Vilkår)
-
Ferd kjøper lab, søsken deler flere hundre mill.
-
– Nordmenn må jobbe hardere
- Skiltselskap viser vei til Børsen
-
Har hele formuen på børsen – ingen kontanter
-
Far og datter blir steinrike på å selge bedriften
-
Bruker børsgevinst på moteklær
-
– Kundene lures for et milliardbeløp årlig
-
– En gullgruve for bankene