Det kriserammede offshorerederiet Dof skriver i en børsmelding tirsdag morgen at Bjarte Brøndmo etter eget ønske har trukket seg fra styret i selskapet.

Det vil ikke bli innkalt til en ekstraordinær generalforsamling for å finne et nytt styremedlem, opplyses det.

Brøndmos avgang kommer kun en drøy måned etter at opprørerne i selskapet fikk det som de ville, da et nytt styre ble valgt i midten av desember.

Bare en drøy uke i forveien varslet selskapet at det skulle starte konkursprosess i retten, med bakgrunn i at «det ikke finnes noe alternativ til en omfattende restrukturering av gjelden som vil utvanne dagens aksjonærer».

Gjeld og aksjonæropprør

Dof har slitt med altfor stor gjeld i flere år, og har i lengre tid forsøkt å få på plass en omfattende restrukturering av selskapet.

Men redningsplanen som selskapet var blitt enig om med kreditorene, fikk i november ikke tilstrekkelig støtte blant aksjonærene, og styret sendte i stedet en begjæring om rekonstruksjonsforhandlinger til Hordaland Tingrett før jul.

Det var de to største av de opprørske aksjonærene, Bjarte Brøndmo og Georg Bjørnestad, som fremmet forslaget om å bytte ut styret som ledes av Hans Olav Lindal. Til sammen eier de nesten 11 prosent av aksjene, etter å ha kjøpt seg videre mot slutten av 2022.

I en børsmelding i desember ble det flagget at Brøndmo hadde fått fullmakter for å stemme for totalt 38,5 prosent av aksjonærene i Dof.

Brøndmo ble da valgt inn i det nye styret, sammen med Tore Grøttum, Merete Haugli og Beatriz Malo de Malina og styreleder Leif Salomonsen.

Møgster støttet planen

Dofs største aksjonær, Møgster-familien som har 32 prosent av aksjene, støttet på sin side redningsplanen, som legger opp til at en drøy fjerdedel av selskapets totale gjeld på 23 milliarder kroner omgjøres til aksjer, og at dagens aksjonærer sitter igjen med fire prosent av selskapet.

Før planen ble stemt ned, advarte ledelsen om at alternativet var en rekonstruksjonsprosess i norsk rett, og at den vil slå enda mer negativt ut for aksjonærene, som da kun vil sitte igjen med én prosent av aksjene.

Likevel var det altså 44 prosent av aksjonærene som i starten av november stemte ned redningsplanen, som trengte to tredjedels flertall.

Selskapet har sagt tidligere at en tvungen rekonstruksjon vil kreve kun 50 prosent av aksjonærenes stemmer.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.