Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB reagerer på at BN Bank setter opp renten to måneder etter at BN Bank reagerte på DNBs varsel om renteheving.
– Kundene har grunn til å føle seg lurt. Litt ansvar for egne uttalelser må man faktisk ta, selv om man er en liten aktør, sier Westerveld.
Samtidig som Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget, varslet DNB en renteheving med inntil 0,2 prosentpoeng.
Administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank reagerte på tidspunktet for rentehevingen.
– Det var et litt spesielt tidspunkt å gjøre det på, synes jeg. Var det en taktisk manøver for å gjemme bort renteøkningen i Trump-tåken? Det virker nesten sånn, sa Hovland til DN 11. november i fjor.
– Litt av en velkomsthilsen til de nye kundene
For to måneder siden hadde Hovland ingen planer om å heve renten.
– Men dersom vi hever renten, skal vi være ærlige og si det som det er. Vi skal ikke forsøke å gjemme det bort i andre og mer spennende nyheter – det lover jeg, sa Hovland.
Og tirsdag kom rentehevingen fra BN Bank.
Westerveld mener BN Bank nå bruker begrunnelsen de selv blåste av for to måneder siden da BN Bank ikke så noen grunn til å heve renten.
– BN Bank setter nå opp renten med 0,2 prosent – det samme som oss – med samme begrunnelse, økte innlånskostnader. De må gjøre sine rentevurderinger – men da er det et tankekors at de gikk så høyt ut på banen og lovet kundene som hadde planer om å flytte at de ikke hadde planer om renteøkning, sier Westerveld.
– Det er helt greit at de setter opp renten, men det er jo litt av en velkomsthilsen til de nye kundene som nettopp har byttet til BN Bank fordi banksjefen skrøt av at de holdt renten uendret, sier Westerveld.
Westerveld sier det kan ta flere uker å flytte lånet, og at kunder som hørte på BN Bank da banken kritiserte DNB risikerer å få varselet om renteheving ganske direkte etter å ha blitt kunde i banken.
– Stor pågang av DNB-kunder i lengre tid
– Det er kjempeartig at en markedsleder som DNB er interessert i en mygg som BN Bank. Det tyder kanskje på at de har registrert en betydelig kundeflukt. Vi har hatt veldig stor pågang av DNB-kunder i lengre tid, sier kommunikasjonsdirektør Stig Tore Laugen i BN Bank.
Ifølge Laugen har BN Bank hatt en utlånsvekst på rundt 15 prosent i både 2015 og 2016.
– Men jeg kan trøste Westerveld med at kundeflukten fra DNB til oss ikke har vært noe større enn vanlig de siste ukene. Vi har de siste to årene opplevd en jevn strøm av kunder fra DNB. De er i særklasse den enkeltbanken vi har fått flest kunder fra, sier Laugen.
Laugen viser til at pengemarkedsrenten har steget siden DNB satte opp sine renter, og at BN Banks inntjeningsmargin på boliglånene ikke har økt.
– Pengemarkedsrenten har økt, i tillegg varslet myndighetene strengere kapitalkrav før jul, forklarer Laugen.
– Men hvis noen kunder virkelig vil skifte tilbake fra BN Bank til DNB, skal vi selvfølgelig legge til rette for det, men jeg har ikke noe på at det vil skje, sier Laugen.
Laugen sier han er stolt over BN Bank har klart å holde boliglånsrenten nede rundt to måneder lenger enn for eksempel DNB.
– Det vil si at våre kunder har fått nyte godt av de gamle rentene nesten to måneder lenger enn DNBs kunder, sier Laugen.
Fra desember 2015 til desember i fjor, steg boligprisene nærmere 13 prosent på landsbasis. For første gang på ti år er nå antall igangsatte boliger større enn veksten i antall husholdninger. Mye taler også for at rentenivået kan være på vei opp. Risikerer vi et bråstopp i boligmarkedet?
Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen, Finanstilsynet-sjef Morten Baltzersen, SSB-sjef Christine B. Meyer og Finans Norge-Idar Kreuzer diskuterer utsiktene for eiendomsmarkedet med DNs Bård Bjerkholt.
Hør debatten her:
Får du ikke opp spilleren? Eller vil du spare episoden til senere? Åpne podcasten i din podcastspiller, prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.