To gode nyheter vil sette sitt preg på børsdagen i Oslo mandag.

I løpet av helgen kom nyheten om at president Donald Trump og hans kinesiske motpart Xi Jinping inntil videre begraver stridsøksen i handelskrigen og utsetter innføringen av nye tollsatser.

Samtidig kommer det positive signaler i forkant av det viktige møtet i Opec.

Under G20-møtet i helgen ble Russland og Saudi-Arabia enige om å forlenge produksjonskutt til tidlig 2020. President Vladimir Putin sa på G20 at kuttforlengelsen kan vare i 6 eller 9 måneder.

Vi er blitt enige, vi vil fortsette våre avtaler. Både Russland og Saudi-Arabia vil støtte fortsettelsen av de tidligere avtalte volumene, sa Putin i Osaka ifølge Bloomberg.

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih sa at avtalen mest sannsynlig vil bli forlenget med 9 måneder og at det ikke er nødvendig med dypere kutt enn før.

– Det er en «rollover» og det kommer til å skje, sa Falih ifølge TDN Direkt.

Prisen på et fat nordsjøolje er like før klokken 9 opp 3,15 prosent til 66,44 dollar per fat.

Venter børsjubel

Etter ti minutters handel er Hovedindeksen opp over 1,6 prosent. Blant de største vinnerne er Photocure som stiger 31 prosent, Rec Silicon som stiger 6,5 prosent og Elkem som stiger 5,3 prosent.

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet ventet at hovedindeksen på Oslo Børs ville åpne opp 1,3 prosent mandag, mens DNB Markets ventet en børsoppgang på 1,2 prosent.

– De asiatiske børsene steg mandag etter at Trump og Xi Jinping ble enige om en ny «våpenhvile» i handelskrigen da de møttes under G20 møte i Japan i helgen. Tilsvarende «våpenhvile» ble inngått ved forrige G20 møte i november i fjor, derfor var dette et sannsynlig utfall denne gangen også, skriver Berntsen i en oppdatering.

Partene skal nå gjenoppta og intensivere forhandlingene om en ny handelsavtale. I mellomtiden får Kinas store techgigant, Huawei, lov til å kjøpe tjenester av amerikanske selskaper, samt at Kina skal å øke kjøpene av amerikanske jordbruksprodukter.

– Når det er sagt, bedrifter verden over, er ventet å fortsatt begrense igangsettelse av nye store investeringer og ansettelser så lenge handelskrigen fortsatt pågår. Med andre ord; de globale vekstutsiktene er ikke ventet å bedres med det først, sier Berntsen.

Opptur i Asia

De fleste asiatiske børser steg markant mandag på nyheten om større forsonlighet i den pågående handelskrigen.

Shanghai-børsen SSE Composite steg 2,13 prosent, mens den japanske Nikkei-indeksen steg 2,17 prosent. I Taiwan klatret den vektede børsindeksen med 1,5 prosent, mens i Sør-Korea endte Kospi-indeksen opp 0,05 prosent. Børsene i Hongkong er stengt mandag.

Kina-ekspert og makroøkonom Ole A. Kjennerud i DNB Markets biter seg spesielt merke i to ting fra G20-møtet.

– For det første blir USAs tidligere uttalelser om at Huawei er en sikkerhetstrussel for USA, og andre allierte, mindre troverdige når Trump skifter fot på denne måten. I stedet er det åpenbart at USA bruker Huawei som en brikke i spillet om handelskrigen, skriver Kjennerud i en morgenrapport.

Trump varslet tidligere et forbud mot å selge varer og tjenester til Huawei, men gikk tilbake på dette under G20-møtet.

Spillet gjentar seg

Kjennerud kaller uttalelsene et «spill» og mener at andre land må ha Trumps vingling i dette spørsmålet i bakhodet når de evaluerer om de faktisk vil kutte samarbeidet med Huawei.

– Det skal riktig nok nevnes at siste ord for USA sin del ikke er sagt om dette, skriver Kjennerud.

For det andre mener DNB-analytikeren at man må huske på at vi har vært i denne situasjonen før.

– Da finansminister Steven Mnuchin i forrige uke uttalte at avtalen mellom USA og Kina var 90 prosent ferdig, ga det klare assosiasjoner til måten amerikanerne uttalte seg tidligere i år, skriver Kjennerud

– Vi er fortsatt skeptiske til at de to landene evner å komme frem til en avtale, legger han til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.