Investor Edvin Austbø har gjennom de siste mange årene bygget opp en milliardformue gjennom investeringsselskapet Alden as.

Mens han i 2018 måtte konstatere et tap på 50 millioner kroner, har det gått langt bedre de to siste årene. I 2019 tok han igjen det tapte og vel så det, og i fjor tjente han rekordhøye 320 millioner kroner før skatt, viser det ferske årsregnskapet.

Økningen skyldes en verdiøkning i markedsbaserte investeringer på nærmere 241 millioner kroner.

Den mediesky investoren har ikke for vane å uttale seg i mediene.

– Som vanlig velger vi ikke å kommentere resultatet, skriver Austbø i en sms til DN.

Traff planken i it-selskap

Austbø har tidligere jobbet som analysesjef i meglerhuset Carnegie, en rolle han forlot på 1990-tallet, og har etter hvert blitt en av landets mest erfarne og suksessrike private investorer. Ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer hadde florøværingen en nettoformue på 1,1 milliarder kroner, noe som gjør han til landets 332. rikeste person.

I det ferske avlagte regnskapet kan investoren imidlertid skilte med en egenkapital på nærmere 1,5 milliarder kroner. Ved årsskiftet hadde Austbø i underkant av 1,1 milliarder kroner i markedsbaserte aksjer og rundt 238 millioner kroner i bankinnskudd.

Det er særlig tre aksjer som har bidratt kraftig til investorens verdiøkning.

Den største aksjeposten er i dag i Nordic Semiconductor, som har vært en av Norges største tek-suksesser de siste årene, og som steg nærmere 150 prosent på Børsen i fjor. Himmelferden har bare fortsatt for Nordic Semiconductor, som hittil i år har steget over 100 prosent.

I tillegg til Nordic Semiconductor har Austbø også større posisjoner i farmasiselskapet Vaccibody og teknologiselskapet Elliptic Laboratories. Sistnevnte ble notert på lavterskelbørsen Euronext Growth i fjor og har steget over 100 prosent siden årsskiftet. I Vaccibody var Austbø aksjonær allerede før selskapet gikk på børs i fjor høst og han har fått god uttelling på investeringen.

I dag er Austbøs børsportefølje verdt langt mer enn en milliard kroner.

Eiendom

Austbø er også blant de største aksjonærene i Ensure Micropower, det tidligere tynnfilmselskapet Thin Film Electronics. Selskapet ble rammet av koronakrisen, og vurderte konkurs i mai i fjor. Imidlertid unngikk selskapet det, da det hentet inn friske penger, og fikk en rekke investorkjendiser på eiersiden.

I tillegg til børsnoterte aksjer sitter Austbø på eierandeler i flere eiendomsutviklingsprosjekter, og driver blant annet boligutvikling gjennom datterselskapet Nordic Property Holding. Han har også aksjer i unoterte selskaper.

Austbø tok ikke ut utbytte i 2020.

Alden as eies av Edvin Austbøs heleide Alden 3 med 96,9 prosent. Resterende er eid av Madeleine Austbø gjennom M A Holding as. Mesteparten av virksomheten hans ligger i datterselskapet Alden as.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.