Ved begynnelsen av året besluttet milliardær og investor Edvin Austbø å såkalt shortselge aksjene i riggselskapet Fred. Olsen Energy. Det betyr at han lånte aksjer i selskapet som han solgte for så å satse på kursfall og kjøpe aksjene tilbake for en forhåpentlig lavere pris senere. Det har så langt vært en vellykket strategi. Fred. Olsen Energy-kursen har nemlig falt 35 prosent på de to ukene. 

Austbø shortsolgte aksjer til en verdi av rundt 12 millioner kroner. Så langt er hans gevinst rundt fire millioner kroner, fratrukket prisen Austbø må betale for å låne aksjene.

«Lover og regler er fulgt»

– Dette er en investering som en del av en større portefølje. Det er det alltid, sier Edvin Austbø.

– Lover og regler er fulgt, legger han til.

Fred. Olsen Energy-kursen har falt 30 prosent på Oslo Børs det siste året. Mandag formiddag var aksjen ned seks prosent. Selskapet har forhandlet frem lettelser i bankbetingelsene for å stå gjennom krisen som har rammet olje- og offshore-bransjen. Finansavisen skrev mandag at et amerikansk «gribbefond» skal ha sikret seg negativ kontroll i et av Fred. Olsen Energys obligasjonslån for å stoppe avtalen om lettelsene i bankbetingelsene. Selskapet meldte selv mandag at det ikke er informert om at det er etablert negativ kontroll i obligasjonslånet. 

Kontrollert av Olsen-familien

Fred. Olsen Energy har 1,5 milliarder kroner i markedsverdi og er kontrollert av det børsnoterte selskapet Bonheur med 52 prosent. Bonheur er igjen kontrollert av skipsreder Fred. Olsens barn og barnebarn. Bonheur eier 54 prosent av NHST Media Group, som er morselskapet til Dagens Næringsliv. 

 Detaljer rundt Austbøs shortsalg i Fred. Olsen Energy fremkommer i Finanstilsynets nye statistikk over shortposisjoner. 

Andre som også har shortsolgt riggselskapet, er de internasjonale fondene Renaissance Technologies LLC, Oceanic Investment Management Limited og Horizon Asset LLP. 3,9 prosent av selskapets aksjer er lånt ut til shortsalg. 

Selskapet har ikke svart på DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.