Investor Edvin Austbø har bygget opp en milliardformue gjennom investeringsselskapet Alden as.

I 2021 satte han nok en rekord med et resultat før skatt på 576 millioner kroner. Det er en økning på 80 prosent fra 2020 – dermed slår han forrige rekord med fjorårets resultater. Det viser Aldens ferske årsregnskap.

1,5 mrd. i aksjer

Austbø har tidligere jobbet som analysesjef i meglerhuset Carnegie, en rolle han forlot på 1990-tallet, og har etter hvert blitt en av landets mest erfarne og suksessrike private investorer. Ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer hadde florøværingen en nettoformue på to milliarder kroner, noe som gjør han til landets 208. rikeste person.

I 2018 måtte Austbø konstatere et tap på 50 millioner kroner. Siden den tid har det imidlertid gått langt bedre for investoren. I 2019 tok han igjen det tapte og vel så det, og den positive utviklingen har vedvart, viser Aldens årsresultat for 2021.

I det ferske avlagte regnskapet kan investoren skilte med en egenkapital på over to milliarder kroner. Ved årsskiftet hadde Austbø i overkant av 1,5 milliarder kroner i markedsbaserte aksjer og rundt 504 millioner kroner i bankinnskudd.

Alden økte inntekten fra 346 millioner kroner i 2020 til 695 millioner kroner i 2021, og driftsresultatet endte på 581 millioner kroner.

Traff planken i it-selskap

I år har det ikke gått like bra for investoren.

Ved årsskiftet var Nordic Semiconductor, Nykode Therapeutics, Elliptic Laboratories og Ensurge Micropower hans største aksjeposter, ifølge aksjonærtjenesten Holdings. Alle disse aksjene har falt kraftig på Oslo Børs i år.

  • Nordic Semiconductor har vært en av Norges største tek-suksesser de siste årene. I 2020 steg selskapet nærmere 150 prosent på Børsen, men det siste året har trenden snudd. Siden januar har Nordic Semiconductor falt over 40 prosent på Oslo Børs. Dette er fortsatt Austbøs største aksjepost, men verdien på posten har falt fra 639 millioner kroner ved årsskiftet til 344 millioner kroner per dags dato.
  • Austbø har også en større eierandel i helseteknologiselskapet Nykode Therapeutics, tidligere kjent som Vaccibody. Dette selskapet har kjente investorer som Jan Haudemann-Andersen, Rasmussengruppen og Runar Vatne på eiersiden. Også Nykode har falt kraftig på Børsen det siste året. Siden januar har selskapet falt med 60 prosent, og Austbøs aksjepost har falt fra 269 millioner kroner til 116 millioner kroner.

  • Programvareselskapet Elliptic Labs har falt over 30 prosent på børsen så langt i år, mens mikrobatteriprodusenten Ensurge Micropower har falt nærmere 50 prosent.

Etter årsslutt har Austbø kjøpt seg inn i boligriggselskapet Prosafe, som i dag er hans nest største aksjepost etter Nordic Semiconductor. Prosafe har slitt hardt siden offshorekrisen som startet med oljepriskollapsen i 2014. Selskapet har allerede restrukturert gjeld, men det pågår fortsatt samtaler med kreditorene om en langsiktig finansiell løsning. I april tilkjente Gulating lagmannsrett Westcon-verftet 303 millioner kroner i erstatning, som Prosafe må betale.

Ifølge Holdings hadde Austbø nesten 1,7 milliarder kroner i aksjemarkedet ved utgangen av fjoråret. Ved siste oppdatering for en drøy uke siden var den totale eksponeringen på 1,2 milliarder kroner.

Edvin Austbø har ikke besvart DNs henvendelser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.