– Det er så stort at vi har gått oss bort, sier Egil Stenshagen mens han går ned en spiraltrapp.
Han og DNs utsendte leter etter et møterom og har begynt på andre runde rundt i det 23.300 kvadratmeter store lagerhuset på Gardermoen.
Her skal Nordic Tyre Group, dekkjempen Stenshagen og andre nøkkelpersoner eier sammen med oppkjøpsfondet Altor, samle sine lokale lagre rundt om på Østlandet. Flere tusen dekk og felger er allerede ankommet det splitter nye gigantanlegget.
Lukten av gummi ligger i luften.
– Det er jo dette jeg kan, sier den tidligere rallyføreren.
Han er i godt humør. Det har han for så vidt all grunn til å være. Milliardæren Stenshagen har nemlig blitt en milliard rikere etter å ha levert rekordhøye overskudd i fjor.
Nå sitter han klar med en stor buffer for usikre tider.
Milliardoverskudd
Stenshagen prater ivrig om dekkhotell, bilismen i Norge og hvordan de nye, tunge elbilene vil slite mer på dekkene. Det er dekk som er hans «urbusiness», en virksomhet han har bygget sten for sten siden han for 50 år siden leverte dekk gjennom småannonser i Aftenposten.
Men akkurat i fjor var det på Børsen han tjente de virkelig store pengene.
Gjennom sitt investeringsselskap Stenshagen Invest tjente Stenshagen rundt 970 millioner kroner i fjor. For konsernet som helhet, som også omfatter bil- og dekkvirksomhet, endte overskuddet på 1,3 milliarder kroner.
Stenshagen er kjent for å sitte lenge i selskapene han investerer i. Ingen korte klipp.
– Vi investerer ikke i et selskap på mandag og selger på onsdag, sier han.
Stenshagen (74) kjøpte sin første aksje – i Orkla – i 1990. Da var det langt fra gitt at han skulle bli en av Oslo Børs' største privatinvestorer.
– Hadde jeg ikke hatt en sønn som ble utdannet i faget hadde vi ikke begynt Stenshagen Invest, sier han, og viser til sønnen Jørgen Stenshagen som driver investeringsselskapet.
– Så du kan takke ham for fjorårets milliard?
– Ja, absolutt. Det er Kjetil Garstad og Jørgen jeg må skyve frem.
Analytiker Kjetil Garstad er med på å forvalte milliardformuen.
– Ikke skriv det da
Egenkapitalen i investeringsselskapet har nå tårnet seg opp til 3,4 milliarder kroner. Av det ferske regnskapet fremgår det at nesten én milliard kroner er plassert i kontanter, statsobligasjoner og pengemarkedsfond.
– Så det er nesten en milliard i tørt krutt?
– Faktisk har du rett, sier Stenshagen.
– Hvorfor så mye?
– Fordi vi ikke har funnet noen investeringsobjekter. Og vi synes det er greit å ha litt sikre penger i usikre tider.
– Hva leter dere etter?
– Vet ikke. Ikke noe spesielt. Men ikke skriv det da, for da har vi alle meglerne på døren.
Investoren styrer etter «sitt stille i båten-prinsippet», og vet ikke om det kommer et kraftig børsfall.
– Børsen kommer enten til å falle, bli som den er, eller stige. Det er jeg sikker på, sier Stenshagen.
Noe av forklaringen bak fjorårets sterke resultat var salget av den børsnoterte forbrukslånsbanken Bank Norwegian til svenske Nordax. Stenshagen var blant de store eierne.
Investoren har foretatt én ny investering i år, i elektroleverandøren Elektroimportøren. I porteføljen ligger fortsatt de børsnoterte selskapene Protector Forsikring, Bouvet, B2Holding, AF-gruppen og Multiconsult.
– Vi forsøker å finne selskaper med god ledelse. Vi skjønner hva de driver med. Stort sett alle har vekstpotensial. Ledelse og ansatte er også aksjonærer. De har bevist at de kan drive lønnsomt, sier Stenshagen.
Mens flere av hans aksjer leverte forrykende avkastning i fjor, har det for flere av dem buttet litt imot på Oslo Børs i år. Bouvet, B2Holding og Multiconsult har falt markant hittil i år. Den største investeringen derimot, Protector Forsikring, har steget småpene seks prosent. I tillegg er milliardæren investert i fondene Aeternum, Viking, og Serendipity.
Siden han for alvor begynte å investere på Børsen har Stenshagens investeringsselskap hatt en snittavkastning på i overkant av 20 prosent.
– En god investering
På gulvet på engroslageret på Gardermoen snakkes det ikke om aksjer og obligasjoner. Her er det gummi og felger som gjelder. Inntil 200.000 dekk skal kunne stables i høyden og bredden.
I år kjøpte Nordic Tyre Group seg inn i Baltikum, og dekker nå de tre baltiske landene, Norge, Sverige og Finland. Fjorårets fasit viste et driftsresultat på 340 millioner kroner av en omsetning på 3,4 milliarder kroner.
– Det har vært en god investering, sier Stenshagen, som kjøpte seg inn i konsernet for 50 millioner kroner etter å ha solgt dem forretningene innen dekk og felg etter lang tids grubling.
Stenshagen understreker at de ikke er særlig opptatt av aksjekursen, men at selskapene driver bra. Men også han har registrert hvordan børsene rundt i verden, men unntak av Oslo Børs, har rast siden nyttår – mye på grunn av skrekkelig høy inflasjon og høyere renteutsikter.
Sist gang inflasjonen i USA var like høy som nå var tidlig på 80-tallet. Stenshagen var i starten av 30-årene.
– Da brukte man rentevåpenet helt annerledes. Fra 1985 til 1991 kostet det vel mellom 15 og 20 prosent å låne penger. Det resulterte i over ti prosent arbeidsløshet, sier han.
– Renten har vært unormalt lav. Tar du snittet i min levealder er den mye høyere enn det vi snakker om nå. Risikoen er hvis man strammer for fort. Det vil kunne medføre lavere konsum og dermed tøffere tider for mange virksomheter og tap av arbeidsplasser. Nå er det motsatt. Det er knapphet på arbeidskraft i mange markeder, sier investoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.