Ivar Tollefsens eiendomsimperium fortsetter å trykke penger.

I 2018 fikk Tollefsen-selskapet Heimstaden et resultat på 3,7 milliarder svenske kroner før skatt av leieinntekter på 3,4 milliarder svenske kroner, sammenlignet med et resultat før skatt på 2,7 milliarder svenske kroner av leieinntekter på 2 milliarder svenske kroner året før, ifølge foreløpige regnskapstall i fjerdekvartalsrapporten for 2018.

– 2018 har vært preget av kraftig tilvekst. Transaksjonsvolumet var på 22 milliarder svenske kroner med oppkjøp først og fremst i København og Oslo, sier Heimstaden-sjef Patrik Hall i en melding fredag.

Han legger til at Heimstaden også har gjort ytterligere kjøp i Sverige i regioner der Heimstaden allerede er til stede, som Malmö, Lund, Linköping, Uppsala og Gävle.

– I Danmark arbeider vi også med å sette opp lokale forvaltningskontor slik at i nær fremtid får en tydeligere tilstedeværelse og selv kan håndtere forvaltningen, sier Hall.

Endringen i den bokførte verdien av eiendommene oppgis til 2,74 milliarder svenske kroner i 2018 (2,2), som løfter resultat før skatt med over en halv milliard svenske kroner.

Driftsresultat ble imidlertid kraftig forbedret, til 989 millioner svenske kroner i 2018, mot 515 millioner svenske kroner året før.

Resultat før skatt i fjorårets siste tre måneder var på 896 millioner svenske kroner (931), av leieinntekter på 664 millioner svenske kroner. I løpet av året var 97,2 prosent av Heimstaden boliger utleid (98,7), og hensyntatt ledighet på grunn av ombygging var andelen 98,6 prosent.

En gigant

Tollefsen har de siste årene bygget seg opp en eiendomsportefølje på over 75 milliarder kroner, primært gjennom Heimstaden.

– Vi er nå den største eieren av skandinavisk boligeiendom og er markedsleder i Sverige, Norge og Danmark. Det er en unik posisjon som det er vanskelig å kopiere, sa Tollefsen til DN i fjor sommer.

Da var han også klar på at boligprisene ville øke mer enn lønnsveksten fremover.

– Vi har langsiktig tro på bolig som investering, og tror at verdiutviklingen over tid minst skal følge konsumprisindeksen og mer sannsynlig lønnsveksten eller faktisk kanskje litt over denne. Med andre ord venter vi en prisvekst på mellom to og tre prosent per år, sa Tollefsen.

– Å gjette på hva som skjer år for år gjør vi ikke, la han til.

Sanker i København

Heimstaden meldte i januar i år å ha kjøpt seg ytterligere opp i utviklingsområdet Islands Brygge/Bryggens Bastion i København.

Kjøpet til rundt 336 millioner danske kroner omfatter 111 leiligheter på til sammen 7900 kvadratmeter og ventes være ferdigstilt sommeren 2020.

Heimstaden har en portefølje med 951 eiendommer med et samlet areal på 2,7 millioner kvadratmeter til en markedsverdi på 76,3 milliarder svenske kroner per utgangen av 2018, ifølge kvartalsrapporten.

Er banken din venn, eller tenker finansfolk bare på seg selv? Hør fersk DN-podkast:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sentralbanksjefen pleier «alltid, uansett» å nevne to ting i årstalen. I år var det én av dem som manglet.
02:38
Publisert: