– Så lenge man tjener penger til livets opphold, så er det bra. Alt over det er det jeg kaller monopolpenger, så jeg kan ikke klage, sier eiendomsinvestor Carl Erik Krefting.

Han har nettopp levert regnskapet til Carucel Holding as. Krefting og familien tjente i fjor 305 millioner kroner før skatt.

– Fornøyd?

– Absolutt.

God for 1,75 mrd.

Carl Erik Krefting studerte jus på 70-tallet, og begynte tidlig på 80-tallet å jobbe i advokatfirmaet Thommessen der han ble en forrykende forretningsadvokat og hjalp børsnoterte selskap og utenlandske foretak med alt fra oppkjøp til børsnoteringer. Etter 25 år i Thommessen hvor han i en årrekke var partner, ga han seg i 2005 og begynte med eiendom.

Det har gjort ham rik.

Krefting er nå god for 1,75 milliarder kroner, ifølge ham selv.

– Det meste av det vi har tjent penger på er i Oslo-området. Det er både boligeiendom for utleie, men også mye kontor og handelseiendommer, sier Krefting.

Handelseiendommer er butikker og kjøpesenter. Gjennom eiendomsselskapet Søylen Eiendom, der han eier ørlite over halvparten av aksjene, kontrollerer Krefting attraktive eiendommer på Sørenga, i Prinsens gate, Karl Johan og Thorvald Meyers gate i hjertet av Grünerløkka.

Og det skal investeres mye mer, ifølge Krefting.

Klar for hotell og turisme

– Vi har gjort eiendomsinvesteringer for noen hundrede millioner kroner i år, sier han.

Det er blant annet handelseiendommer i Lillehammer og i Drammen, og en leiegård på Frogner i Oslo.

Selv om millionene har hengt løst i år, ser han et tøffere eiendomsmarked fremover, spesielt for handelseiendommer som han tror vil møte stadig større motstand fra nettbutikker.

– Jeg tror behovet for handelseiendommer blir redusert fremover, og det er derfor jeg nå synes det er spennende å kanskje investere i eiendommer knyttet til turisme og hotellvirksomhet, sier Krefting.

Han har flere eiendommer på Hafjell, deriblant det berømte restaurant- og afterski-komplekset Gaiastova som ble bygget for OL på Lillehammer i 1994.

– Der skal vi gjøre en større investering til i løpet av året, sier Krefting.

For å ruste opp turisteiendomsporteføljen har Krefting også gått inn i det han kaller en «morsom investering» – et fiskevær i Nusfjord i Lofoten. Fiskeværet drives som hotell og restaurant, har 50 bygninger og 16.000 mål. Krefting eier 75 prosent av aksjene i fiskeværet.

Suksessrik eiendomstrio

Krefting understreker at samlet årsresultat i realiteten er 100 millioner kroner etter man har trukket fra minoritetsaksjonærer. Det er fordi rundt 200 millioner kroner kommer fra egenkapital som er ført opp som utbytter inn i morselskapet Carucel Holding.

De to partnerne Carl Erik Krefting og Runar Vatne bygget sammen med Kreftings studiekamerat, Hans Petter Krohnstad, på få år et fasjonabelt motestrøk i øvre del av Karl Johan med leietagere som Hermes og Gucci. Fra venstre: Runar Vatne, Carl Erik Krefting og Hans Petter Krohnstad.
De to partnerne Carl Erik Krefting og Runar Vatne bygget sammen med Kreftings studiekamerat, Hans Petter Krohnstad, på få år et fasjonabelt motestrøk i øvre del av Karl Johan med leietagere som Hermes og Gucci. Fra venstre: Runar Vatne, Carl Erik Krefting og Hans Petter Krohnstad. (Foto: Gorm K. Gaare)

Mesteparten av resultatet kommer fra Søylen-konsernet som Krefting eier sammen med Runar Vatne (43). De to partnerne bygget sammen med Kreftings studiekamerat, Hans Petter Krohnstad, på få år et fasjonabelt motestrøk i øvre del av Karl Johan med leietagere som Hermes og Gucci. I 2015 solgte de hele porteføljen på 11 butikk- og næringseiendommer for totalt 5,3 milliarder kroner, og satt igjen med 1,3 milliarder kroner netto.

Siden ble det stille rundt Søylen Eiendom. Nå er det kun eid av Krefting og Vatne som ikke har investert sammen på et år. De kommer neppe til å gjøre noe felles fremover heller, ifølge Krefting.

Vatne har pøst enorme summer inn i aksjemarkedet den siste tiden og eier nå aksjer for rundt 800 millioner kroner. Mye av det ligger i eiendomsselskapet Solon Eiendom, lakseoppdretteren Atlantic Sapphire og helseteknologiselskapet Gentian Diagnostics.

Har aksjer for 100 mill.

Carl Erik Krefting har også kjørt mer penger inn på børsen, og er spesielt godt investert i shippingselskapene Golden Ocean og Ocean Yield.

– Jeg har satt en god del penger i aksjer i 2018, så jeg har børsnoterte aksjer for i overkant av 100 millioner kroner og veldig bra realiserte og urealiserte gevinster så langt i år, sier han.

Med sin bror Jan Krefting har han også eierandeler i rundt 25 containerskip og tørrlastskip i rederiene Solvik og Thorvik. Fra disse tjente han rundt fem og en halv million kroner i fjor.

– Jeg må innrømme at jeg har holdt på med shipping i alle år og jeg synes det er skikkelig spennende og morsomt, sier Krefting, som ikke utelukker at han kommer til å investere mer i shippingbransjen fremover, men:

– Jeg kommer vel fortsatt til å være mest konsentrert om eiendom, sier han.(Vilkår)

– De slipper det de har i hendene og følger guiden
Butikkeier Anny-Irene Mykkeltvedt sier hun taper millioner på at hun velger å ikke betale turistguider provisjon av det turistene kjøper.
02:08
Publisert: