I slutten av september skrev Finansavisen, med henvisning til anonyme kilder, at eiendomsmilliardæren Kim Erla (63) skulle flytte til Sveits med kona Solveig.

Nå har Erla fått ny postadresse i området Wilen bei Wollerau i kantonen Schwyz, ifølge Folkeregisteret. Endringen ble registrert 27. oktober. Erla har fortsatt bostedsadresse i Odins gate på Frogner i Oslo, og står ikke som utvandret.

Erla har ikke besvart DNs henvendelser tirsdag kveld.

Store verdier

Den mediesky investoren utdannet seg som siviløkonom på 80-tallet, og begynte sin karriere innen skipsfinansiering og senere obligasjonsmegling, før han slo seg opp innen eiendom på 90-tallet gjennom selskapet City Finansiering.

Erla sitter på litt over ti prosent av aksjene i toppselskapet Erla Eiendom Holding i form av a-aksjer. Barna Betine Erla Sandvold og Fabian Emil Erla sitter på 45 prosent hver i form av b-aksjer, og begge hadde i 2020 en skattelignet formue på litt under 400 millioner kroner.

I 2020 sto Erla selv oppført med en ligningsinntekt på 27,1 millioner kroner og en formue på 41,5 millioner kroner. Han betalte da 9,3 millioner kroner i skatt.

Kapital anslår familieformuen til rundt fem milliarder kroner.

Mange har reist

For de fleste kom det som et sjokk da industribygger og mangemilliardær Kjell Inge Røkke meldte flytting til Lugano i Sveits i midten av september. Eiendomsmilliardær Torstein Tvenge var ikke like overrasket, og varslet at det ville bli «mange, mange flere» – en spådom Tvenge har truffet klokkerent med.

Basert på skattelister og opplysninger fra Folkeregisteret har DN registrert totalt 42 flyttinger til Sveits siden 2009. Av disse har hele 18 meldt flytting i år. Alle er personer med minst noen titall millioner kroner i formue.

Teknologimilliardærene Fredrik Halvorsen og Odd Johnny Winge har begge meldt flytting til Lugano. DN skrev i midten av oktober at Winge hadde fått seg ny postadresse i Sveits, og tirsdag morgen kunne DN konstatere at han også har fått ny bostedsadresse i det skattevennlige landet.

Tirsdag meldte Fagbladet at også barnehagegründerne Hans Jacob (57) og Randi Sundby (53), som har en samlet skattelignet formue på 1,4 milliarder kroner, skal flytte fra Jessheim til kantonen Luzern i Sveits. Paret kan imidlertid forsikre DN om at skatt ikke er en årsak.

Skatt ikke årsak

– Det finnes mange andre grunner til å flytte, for oss er ikke skatt en av dem. Firmaet blir igjen i Norge og inkludert ansattskatt bidrar vi årlig med over 900 millioner kroner i skatt. Vi betaler også skatt til de andre landene hvor vi er etablert, sier Hans Jacob Sundby.

Oppdrettsmilliardær Anders Måsøval meldte også flytting til Sveits forrige uke. Det samme har eiendomsmilliardærene Tord Kolstad, Francis Stückrath og Kjartan Aas tidligere gjort.

Rema 1000-arving Magnus Reitan har overført sin del av formuen til barna, som er bosatt i Sveits. Han har eid en tredjedel av Reitan as, mens broren Ole Robert Reitan og faren Odd Reitan fortsatt kontrollerer en tredjedel hver. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.