Det er Avisa Nordland som tirsdag melder at Tord Ueland Kolstad (51) flytter.

– Jeg flytter til Luzern i Sveits umiddelbart. Vi har leid oss leilighet, og minstejenta begynner på skole der i oktober, sier Kolstad til avisen, og legger til at flyttingen er permanent.

Til DN opplyser Kolstad at beslutningen ikke ble tatt denne uken, men for en stund siden. Kolstad har slått seg opp innen eiendom, og er ifølge Kapital blant Norges 400 rikeste med en estimert formue på nær 1,5 milliarder kroner.

Kolstad hadde i 2020 en ligningsformue på litt over 400 millioner kroner, en inntekt på litt over ti millioner kroner, og betalte samme år 6,8 millioner kroner i skatt.

På spørsmål fra Avisa Nordland om årsaken til at han pakker sakene og drar, svarer Kolstad:

– Det er ikke tvil om at den norske formuesskatten – og særlig den økningen det har vært på arbeidende kapital spiller inn. Hele min formue er jo i praksis eierskapet i mitt firma. Verdiene jeg har utenom eierskapet i mitt firma er relativt små. Jeg opplever at beskatningen på min hånd i praksis er doblet det siste året.

Mandag ble det klart at Kjell Inge Røkke, industribygger og en av Norges rikeste menn, har flyttet til Lugano i Sveits. I 2020 hadde Røkke en ligningsformue på nær 20 milliarder kroner og en ligningsinntekt på 18,5 millioner kroner. Han betalte 175 millioner kroner i skatt, og har betalt 1,5 milliarder kroner i skatt siden 2008.

– Nesten doblet

19 år gammel kjøpte Kolstad sin første leilighet for utleie for 400.000 kroner, og etter tre måneder kjøpte han én til. Over 30 år senere eier og forvalter Kolstad om lag 160.000 kvadratmeter næringseiendom og bolig gjennom selskapet T. Kolstad Eiendom.

– Jeg liker business, og jeg ville bare drive business. Slik har det vært helt fra barnsben av. Jeg er gründer. Business er interessant i seg selv. Jeg er businessmann. Det er det jeg liker, sa Kolstad til DN i 2017.

Til DN opplyste han også at han er god med tall, og at han kan regne. Til Avisa Nordland presenterer han selv et lite regnestykke over hvor mye dyrere det er blitt å være rik eiendomsinvestor i Norge – og hvor mye han kan spare på å flytte til Sveits.

– Med den nye regjeringen så er min skattebyrde for bare å betale for eierskapet nesten doblet. Det dreier seg om betydelige summer, sier Kolstad, som ikke gir avisen noe eksakt tall.

Ikke den eneste

Røkke og Kolstad er ikke de eneste rike som har forlatt Norge til fordel for Sveits. Blant de mer kjente finner vi Pareto-gründer Svein Støle, Stein Erik Hagens datter Caroline Hagen Kjos og skilegende Bjørn Dæhlie.

Eiendomsmilliardær Torstein Tvenge uttalte mandag at «mange flere» vil gjøre som Røkke, mens skatteadvokat Bettina Banoun meldte om stor pågang fra formuende som vil flytte ut.

– Jeg har hatt stor pågang av aksjeeiere som vil flytte ut, som følge av den skjerpede skatten på utbytte og formuesskatt i 2022. Jeg tror jeg har hatt ti ganger så mange som tidligere, som vurderer å flytte ut, sa Banoun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.