Det er en rolig morgen i Aurskog Sparebanks lokaler på tettstedet Aurskog i Akershus, men i likhet med de andre bankene i Eika-alliansen har administrerende banksjef Odd Nordli opplevd sterk vekst i antall kunder de siste årene.

– Vi har fått 5500 nye kunder de siste tre årene og har totalt 22 000 kunder nå, sier Nordli. Flere av dem kom da DNB la ned filialer i området. Han har sterk tro på at lokal tilstedeværelse og gode rådgivere gjør at kundene velger banken.

«Jeg kjenner banken, banken kjenner meg»

 Det kan ekteparet Kenneth og Evelyn Baklund bekrefte. De har møte med banken denne morgenen for å skrive under på papirer etter et boligkjøp. Baklund bor ikke i bygda, men har gjort det tidligere.

– Jeg har vokst opp her og kjenner banken. Og de kjenner meg. Det betyr mye, sier Kenneth Baklund. 

Kona Evelyn skyter inn at de ikke hadde valgt banken hvis den ikke var bra.

Denne høsten skal banksjef Norli trekke veksler på kundenes lojalitet. Sammen med leder for investering og sparing Tor-Einar Torre og markedssjef Helene Skjønhaug inviterer banken til flere kundekvelder for å prate om aksjesparekonto og sparing generelt.

Aurskog Sparebank er del av Eika-alliansen og åpner dørene for aksjesparekonto. Fra venstre: banksjef Odd Nordli, leder for sparing Tor-Einar Torre og markedssjef Helen Skjønnhaug.
Aurskog Sparebank er del av Eika-alliansen og åpner dørene for aksjesparekonto. Fra venstre: banksjef Odd Nordli, leder for sparing Tor-Einar Torre og markedssjef Helen Skjønnhaug. (Foto: Javad Parsa)

– Det er et stort behov for rådgivning på sparing. Det holder ikke å gi informasjon på nettet, sier Torre. 

Banken tilbyr fond fra Eika Kapitalforvaltning

– De har 10–12 fond, og har lagt vekt på å gjøre det enkelt. Det fungerer, sier Torre.

Nordmenn kan flytte sparepenger og fondsandeler skattefritt til en aksjesparekonto fra og med fredag 1. september, og bankene jobber hardt for å profilere sin egen versjon av det nye produktet.

– Vi tar det opp med alle kunder når de kommer innom, sier Torre.

 Eika-bankene har tatt imot klart flest nye sparekunder siste halvannet år og forklarer det blant annet med at store banker som DNB, Nordea og Danske Bank har stengt filialer i høyt tempo.

Fredag går startskuddet for aksjesparekonto og enda større kamp om nordmenns sparepenger.

Vokser raskest

En oversikt fra Verdipapirfondenes forening viser at Eika Kapitalforvaltning tegnet snaut 16.000 nye spareavtaler i fjor. I hele markedet ble det tegnet 25.500 nye avtaler, og det vil si at Eika sto for vel 60 prosent av alle nye avtaler hos nordmenn i fjor.

– Gjennom lokalbankene kommer vi tett på kundene i hele Norge, sier Bjørn Slåtto, administrerende direktør i Eika Kapitalforvaltning.

Han sier den sterke kundeveksten har fortsatt i år. Ved nyttår hadde Eika til sammen 91.000 spareavtaler – og forventer å passere 100.000 avtaler i løpet av september.

I aksjesparekonto kan Eika-kunder velge blant vel ti Eika-fond, eller et utvalg eksterne fond, inkludert indeksfond.

– Vi har brukt mye tid på å forklare kunder at det er riktig å begynne med sparing i det små. Faste innskudd er beste måten å spare på, sier Slåtto.

Eika-bankene har beholdt alle filialer.

– Utenfor byområdene har andre banker lagt ned filialer. Det har bidratt positivt for oss, sier han.

DNB slår tilbake

Ved bankfilialen i Aurskog sier kunderådgiver Elin Nordengen at det har vært pågang av kunder fra DNB etter at en filial i Årnes, nord for Aurskog, ble stengt i fjor.

– Vi har flere kunder som kommer fra DNB. Noen sier de har fått tildelt en kunderådgiver i Trondheim, der kundemøtene skjer via Skype. Det er ikke greit for alle, sier Nordengen.

Også Sparebank 1-alliansen meldte i sommer om økt pågang av nye kunder i distriktene etter nedleggelser av bankfilialer.

Konserndirektør Trond Bentestuen i DNB tror ikke lukking av filialer har påvirket kundeveksten særlig og mener sparebankene overdriver effekten.
Konserndirektør Trond Bentestuen i DNB tror ikke lukking av filialer har påvirket kundeveksten særlig og mener sparebankene overdriver effekten. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

DNBs leder for personmarked, Trond Bentestuen, tar beskrivelsene fra sparebankmiljøet med fatning.

– Hvis jeg hører på alt av retorikk fra sparebankene, kan jeg få inntrykk av at DNB knapt har kunder igjen, sier Bentestuen.

I fjor kuttet DNB fra 116 til 57 filialer.

Bentestuen sier privatkundeområdet i DNB etter årets første halvår ligger foran planene både når det gjelder utlånsvekst, innskuddsvekst og antall spareavtaler. DNB tegnet 7900 nye spareavtaler i fjor.

– Det er åpenbart at vi har merket noe frafall av kunder enkelte steder, som i deler av Finnmark og på Helgeland, der flere kontorer er lagt ned. Samlet har vi en positiv utvikling, også i Nord-Norge, sier han.

DNB har de siste månedene lansert mobilappen Spare, og rundt en femtedel av alle nye spareavtaler blir nå åpnet av kundene selv gjennom appen. 90 prosent av sparingen skjer gjennom bankens digitale kanaler.

– For DNB er det viktig å følge med når kundene endrer adferd. Det er ikke sort-hvitt, men en større del av kundene ønsker å ta i bruk digitale løsninger og være selvbetjente, sier Bentestuen.

Sparebank 1 firedoblet

De regionale Sparebank 1-bankene har også kuttet mange filialer det siste året. Likevel har 40.000 personer registrert seg for å åpne aksjesparekonto hos Sparebank 1. Det er fire ganger mer enn hos DNB.

– Når vi drar lasset sammen, har vi en kraftig distribusjonskraft. Det å ha fysiske lokaler er viktig, og gode rådgivere der hvor folk bor er enda viktigere, sier Una Mathisen, leder for investering og plassering i Sparebank 1-alliansen.

Eika Kapitalforvaltning har spurt kundene om hva som er viktigst når man skal starte en spareavtale.

Øverst på listen står det at spareløsningen er enkel å bruke, rådgivningen god og at kundene kan ha tillit til leverandøren. Både kostnader og avkastning kommer lenger ned.

– Vi har også mange unge innom kontorene som vil ha råd til sparing. Så går de kanskje inn på nettet og starter oppe en avtale selv etterpå, sier han.

En Eika-kunde setter inn 865 kroner i snitt i måneden på spareavtalen. Snittet i markedet er 896 kroner i måneden.

Har du tips i forbindelse med lansering av aksjesparekonto? Send oss en epost(Vilkår)

Se skadene ovenfra
Se dronefilm av oversvømmelsene og ødeleggelsene etter ekstremværet Harvey i USA.
00:45
Publisert: