Ti lokalbanker har i flere år vært i konflikt med Eika Gruppen. Kampen har stått om maktfordeling internt i alliansen, og hvordan kostnadene for felles oppgaver fordeles.

Nå er saken nær en løsning, og opprørsbankene meldte torsdag etter kl. 12 at de selger seg ut.

I en børsmelding sto det at ti banker som blant annet består av Aasen Sparebank, Askim & Spydeberg Sparebank, Drangedal Sparebank, Nidaros Sparebank, Tolga-Os Sparebanken, Selbu Sparebank, Sparebank 68° Nord har bestemt seg for å selge fullstendig ut av Eika Gruppen.

De selger til sammen aksjer for 712 millioner kroner til blant annet Sandnes Sparebank (Den Gule Banken), Totens Sparebank, Jæren Sparebank, Skue Sparebank, Jernbanepersonalets Sparebank (JBF), Romerike Sparebank, Aurskog Sparebank, Skagerrak Sparebank, sto det i meldingen.

Bekrefter prisingen

En time etter børsmeldingen om aksjesalget ble sendt ut, ble den slettet fra Oslo Børs' hjemmesider. På den opprinnelige børsmeldingen som ble publisert, var det opplyst at sperrefristen er klokken 16.00.

Like etter kl. 14.30 sendte grupperingen ut en korrigerende pressemelding, der det sto følgende:

«Vi viser til melding som ble lagt ut tidligere i dag kl.12.15 med sperrefrist kl.16.00. Denne inneholder feil, da samtlige avtaleparter foreløpig ikke har signert avtalen».

Neste melding fra bankene torsdag ettermiddag bekreftet likevel kjøpesummen på 712 millioner kroner.

Får halv pris av Gjensidige

Allerede i 2019 startet kampen innad i Eika-alliansen. Opprørerne bestående av de ti bankene protesterte mot kostnadsnivået i alliansen, og ønsket å opprette sin egen allianse.

– Det er ikke noe dramatikk i det. Det er ikke så uvanlig at det kan bli uenigheter blant et stort antall samarbeidspartnere, og det respekterer vi, sa banksjef Bjørn Asle Hynne i Aasen Sparebank i Trøndelag den gang.

Gitt den opprinnelige meldingen prises hele Eika Gruppen til seks milliarder kroner. DN erfarer at det tidligere har vært uenighet om prisingen av juvelen i Eika Gruppen – Eikas skadeforsikringsselskap. Nå skal stridsøksene være begravet, da det foreløpig ikke er varslet noen nye rettslige oppgjør knyttet til prising.

Aksjene i Eika Gruppen er ikke fritt omsettelige, da alliansepartnerne har forkjøpsrett på andres eierandeler. Gitt multiplene Gjensidige handles for på børs, skulle kronjuvelen i Eika vært priset nesten dobbelt så høyt, og omkring 12 milliarder kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.