I det rykende ferske årsregnskapet til Eilert Hanoas investeringsselskap Glitrafjord as kommer det frem at selskapet i fjor hadde et underskudd på nesten en halv milliard kroner. Som toppsjef og nest største aksjonær i det norske teknologi- og elæringsselskapet Kahoot har han bundet opp store deler av formuen sin her.

Hanoas private Glitrafjords resultat er en dramatisk forverring fra 2020, da underskuddet var på 2,9 millioner kroner. Finanskostnadene på 454 millioner kroner reflekterer i stor grad den knallharde medfarten Kahoot fikk på Oslo Børs i fjor.

Etter en nær ustoppelig himmelferd gjennom pandemiåret 2020, nådde Kahoot-aksjen et toppunkt på 132 kroner like etter nyttår, og siden da har det nesten bare gått nedover med den tidligere koronavinneren. Når investeringsselskapet Glitrafjord gjorde opp status ved årsskiftet i fjor, var Kahoot-beholdningen barbert i verdi med over 60 prosent.

Fra nyttår frem til nå, har posten falt nesten nye 60 prosent.

Milliardene fordufter

Med om lag 40 millioner aksjer da Kahoot-kursen sto på sitt høyeste, hadde beholdningen en papirverdi over fem milliarder kroner. I dag er markedsverdien på posten under 900 millioner kroner, etter at toppsjefen gjorde flere store aksjekjøp på høye kurser gjennom 2021.

Ifølge årsrapporten har Hanoas investeringsselskap 2,1 milliarder kroner investert i aksjer og andeler, og 571 millioner kroner i gjeld ved årsskiftet. Selskapet økte inntektene med snaue 1,2 millioner, fra 2,7 millioner i 2020 til 3,84 millioner i 2021.

Hanoa har så langt ikke besvart DNs henvendelser.

Eilert Hanoa slo seg opp som gründer av it-selskapet Mamut, som ble kjøpt av børs av it-giganten Visma. Han jobbet en stund som direktør i selskapet, men ble kjøpt ut for hundrevis av millioner da han sluttet for å vie tiden sin til Kahoot.

Hanoa har investering i flere start-ups, og han var den første eksterne aksjonæren i Kahoot, og kom inn i 2015. Heretter var han styreleder, inntil han tok over som toppsjef på tampen av 2019, da selskapet hadde debutert på lavterskelbørsen Growth (da Merkur Market).

Selv om verdien av Hanoas post er kraftig redusert de siste halvannen årene, er han neppe i minus. Da han kom inn i 2015 kostet aksjene småpenger.

Da handelen på Oslo Børs åpnet fredag, steg Kahoot, og dermed Hanoas formue markant. Ved 10-tiden var aksjen omsatt mer enn seks prosent høyere.

Trøbbel i Japan

Kahoot er ikke det eneste hurtigvoksende teknologiselskapet som har fått merke et stemningsskifte på Børsen de siste 18 månedene. Krøll i de internasjonale forsyningskjedene, stigende priser og et presset arbeidsmarked, samt en kraftig innstramning av pengepolitikken har fått investorene til å flykte fra såkalte vekstaksjer. Og det var før Russland invaderte Ukraina.

Dette er det du bør vite om inflasjon
Finansredaktør i DN Terje Erikstad forteller deg det du trenger å vite om inflasjon.
01:23
Publisert:

Dessuten har Kahoots største aksjonær, japanske Softbank, hatt sitt å streve med, noe som har lagt press på Kahoot- og Autostore-aksjene, der Softbank også er hovedeier. En lang rekke av Softbanks enorme, risikable veddemål på vekstaksjer har gått skeis i det nye økonomiske klimaet, og investeringsselskapet har likvidert dårlige investeringer med begge hender.

Som DN har skrevet tidligere er Softbank-fondet som eide Kahoot lagt ned, og de få eiendelene som ikke er solgt overført til morselskapet. Svenske Andreas Hansson som representerte Softbank i styrene til Kahoot og Autostore sa nylig opp jobben i det japanske selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.