Salgene av krafttraderens eiendeler tikker inn. Tirsdag i forrige uke var det auksjon hos Grev Wedels Plass Auksjoner, der flere av Einar Aas’ bilder ble solgt.
Blant dem var et prøvetrykk av Andy Warhols «Scream (After Munch)» med unike farger, som var forhåndsvurdert til mellom halvannen og to millioner kroner. Kjøper fikk tilslaget på 1,25 millioner kroner, og bildet av den amerikanske pop art-kunstneren endte som det nest dyreste på auksjonen. Etter det DN vet, var det usignerte serigrafiet det klart mest verdifulle i krafttraderens samling, som hadde en anslått verdi på rundt fem millioner kroner.
I midten av november kom Einar Aas til enighet med sine kreditorer, etter å ha gått på tidenes smell i kraftmarkedet. Kraftbørsen Nasdaq konstaterte et tap på 114 millioner euro, over 1,1 milliarder kroner etter at han hadde spilt fallitt på et veddemål på fremtidige tyske og nordiske kraftpriser. Aas forpliktet seg da til å bidra til å maksimere verdiene for kreditorene.
Kun Slottet gjenstår
Siden har kreditorutvalget stått for salget av en rekke eiendommer i Norge, senest en sjelden leilighet på Tjuvholmen i Oslo, som samlet endte på rundt 69 millioner kroner etter en prisantydning på 70. I tillegg er fire av fem strandeiendommer utenfor Grimstad solgt for rundt 55 millioner kroner. I vinter ble også en hytte i Nissedal solgt for drøyt ni millioner kroner. I vinter overtok it-gründer Jakob Hattland Aas' aksjer i oljeselskapet Skagen 44 for rundt ti millioner kroner. Samlet har salgene nå brakt inn rundt 150 millioner kroner.
– Eiendelene er blitt solgt til gode priser, enten til cirka det vi hadde anslått på forhånd eller bedre, sier Aas' advokat Marius Moursund Gisvold i Wikborg Rein, som ikke vil gå inn på enkeltheter.
I Norge gjenstår nå en strandeiendom utenfor Grimstad, kalt Slottet. Den ble i sin tid bygget til operasangeren Fanny Elsta på 1950-tallet. Prisantydningen er på 25 millioner kroner.
– Vi har akkurat fått inn et bud på 16 millioner nå, som står til over pinse, opplyser eiendomsmegler Gustav Sædberg til DN fredag ettermiddag.
Størst verdier i Spania
Einar Aas' investeringsselskap var også største eier i to store eiendomsprosjekter på den spanske solkysten, og det var her hans største verdier lå, ved siden av kraftvirksomheten.
Ved utgangen av 2017 var de to eiendomsprosjektene lagt i norske aksjeselskaper bokført til 218 millioner kroner. I tillegg var hans eierandel på 60 prosent av et spansk investeringsselskap bokført til 40 millioner kroner.
DN får bekreftet at prosjektene ikke er solgt, men at det jobbes iherdig for å få i land en avtale.
– Estimater gir oss grunn til å tro at vi kan få igjen oppimot to tredjedeler av tapet, sa toppsjef Christian Rynning-Tønnesen til DN etter at Statkraft var gått med på avtalen med Einar Aas i november. Statkrafts andel av tapet var på 50 millioner kroner.
Skal kreditorene som samlet har måttet bla opp 1,1 milliarder kroner få igjen nær to tredjedeler av tapet, betyr det verdier oppimot 700 millioner kroner. Det innebærer at det må komme inn nye 550 millioner kroner til kreditorboet.
En x-faktor er at Aas kan få igjen betydelige beløp på skatten etter fallitten i fjor høst.
En regel om tilbakeføring av skatt ved opphør av virksomhet gjør at Aas kan kreve tilbakebetalt tidligere innbetalt skatt. En beregning Agderposten fikk utført i fjor, anslo at han kan få tilbake over 200 millioner kroner.
Advokat Moursund Gisvold vil ikke kommentere om tilbakebetaling av skatt er en del av regnestykket for kreditorutvalget.
– Vi har inngått en konfidensiell avtale, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.